Nagyvilág

Ellentámadásba lendültek Kadhafi hívei

Kirándulóhajókkal, charter járatokkal és katonai gépekkel több tízezren tartanak hazafelé Líbiából, ahol a káoszba süllyedt ország külföldi lakosságát evakuálják. A líbiai vezetőt támogató fegyveresek most átcsoportosítják erőiket, hogy visszaszerezzék a rendszer ellenfelei által ellenőrzés alá vont területeket. Egy kikötővárosra légicsapást mértek Kadhafi hívei.

Málta a menekülési útvonal

Málta fogadja a Líbiából kimenekített külföldieket, zömmel európai országok állampolgárait, mielőtt továbbutaznak hazájukba. A máltai kormány két válságközpontot állított fel a segítségre szorulók fogadására. A Líbiából érkezők segítéséből és továbbutaztatásából a katonaság, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem mellett önkéntesek is kiveszik a részüket.

Az akciót egy nemzetközi humanitárius központ irányítja, amelynek jelenleg brit vezetői vannak. A máltai katasztrófavédelem igazgatója elmondta: szerencsére nincs turistaszezon, így kapacitásaik bőven elegendők az érkezők ellátásához. A hajókikötő egy időben 8-9 ezer ember fogadására alkalmas, de 2-3 ezernél többet eddig még nem kellett fogadni egyszerre. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Eddig összesen több mint 13 ezer evakuált érkezett Máltára. A szigetországban csak átmenetileg maradnak ezek az emberek, többségük 24 órán belül továbbutazik. Zömmel uniós állampolgárok, de sok kínai és vietnámi is van köztük, akik a líbiai olajkutaknál dolgoztak. A szervezett mentőakciók keretében elsősorban hajókkal – köztük kirándulóhajókkal – szállítják az embereket a szigetországba, de légi úton is.

Az evakuáltak érkezése ritkán kiszámítható. Többnyire éjszaka indítják őket útnak Líbiából, mert így kisebb a veszélye annak, hogy megtámadják őket. Szerda este is befutott egy hajó fedélzetén 80 menekülttel, köztük húsz gyerekkel. Őket is, a többi evakuálthoz hasonlóan a repülőtérre vitték, ahol egészségügyi ellátást és élelmet kaptak.

Chavez közvítetene

Hugo Chávez venezuelai elnök már tárgyalt Moammer Kadhafi líbiai elnökkel arról a javaslatáról, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Bővebben>>>

Andres Izarra a Twitter közösségi portálon tájékoztatta szerdán a nyilvánosságot arról, hogy Chávez és Kadhafi kapcsolatba lépett egymással. Izarra üzenetéből semmi részlet nem derül ki, az sem, hogy Kadhafi hogyan reagált Chávez javaslatára.
Chávez helyi idő szerint hétfőn tett javaslatot nemzetközi közvetítésre a líbiai válság békés rendezése érdekében. “Remélem, hogy meg tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel” – mondta Chávez.

A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással. Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

Kikötővárost bombáznak Kadhafi hívei

Közben újabb légicsapást mért csütörtökön a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő Marsza el-Brega városára. A tengerparti olajfinomítója miatt kulcsfontosságú kikötővárosban, amely a kormányellenes felkelők kezén lévő kelet-líbiai területek nyugati határán fekszik, előző nap ádáz harcot vívtak egymással a Kadhafi-hű erők és a felkelők.

Utóbbiak azt állították, hogy több mint száz kilométerrel nyugatra – a főváros, Tripoli irányába – visszaszorították a támadókat. Csütörtökön állítólag Brega repülőterére hullottak bombák. Légitámadás érte a Bregától 75 kilométerre lévő Adzsdábíját is, ott a felkelők állásait bombázták a város nyugati peremén.
A tüntetők elégetik a vezető ideológiai alapvetését tartalmazó Zöld Könyv példányait (MTI/AP/Kevin Frayer)

A tüntetők elégetik a vezető ideológiai alapvetését tartalmazó Zöld Könyv példányait (MTI/AP/Kevin Frayer)

Menekítés közben csaptak le a holland katonákra

Az AFP csütörtökön értesült róla a hágai védelmi minisztériumból, hogy Moammer Kadhafi líbiai elnök fegyveresei foglyul ejtettek három holland katonát vasárnap, amikor a katonák polgári lakosokat akartak kimenekíteni.

A védelmi minisztérium közölte, hogy szabadon engedésük érdekében “intenzív diplomáciai tárgyalásokat” folytatnak. A katonák helikopterrel Szirt városából menekítettek ki éppen két civilt, egy hollandot és egy másik európait, amikor közvetlenül földet érésük után a fegyveresek megtámadták őket. A két polgári személyt a líbiaiak elvitték Hollandia tripoli nagykövetségére, majd elhagyhatták az országot. A holland katonai helikopter a líbiai partoknál horgonyzó, a kimenekítési műveleteket támogató Tromp hadihajóról szállt fel. A tengerészgyalogosok elfogásának híre egy nappal azt követően derült ki, hogy a kormányellenes erők visszaverték a Kadhafihoz hű fegyvereseket Bregánál. A város 740 kilométerre keletre fekszik a fővárostól, Tripolitól.

Kadhafi fellépése a Közel-Keleten és Észak-Afrikán végigsöprő kormányellenes erőkkel szemben a legdurvább az arab világban. A líbiai vezetőt támogató fegyveresek most átcsoportosítják erőiket, hogy visszaszerezzék a rendszer ellenfelei által ellenőrzés alá vont területeket. Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: hivatalos vizsgálatot kezd annak megállapítására, hogy a Kadhafi-rezsim követett-e el emberiesség elleni bűncselekményeket Líbiában.

Több tízezer kínai tér haza

Tíz nap alatt összesen 35 860 kínai állampolgár hagyta el Líbiát, egy részük már otthon van, mások biztonságban várják a hazaszállításukat – közölte a kínai külügyminiszter-helyettes. Mindazokat a kínaiakat, akik el akarták hagyni az országot, illetve akiknek holléte ismeretes volt a külügyminisztérium számára, evakuáltak az észak-afrikai országból.

Eddig 20 745 kínai tért már vissza hazájába. Voltak akik közúton, mások hajóval, illetve repülővel hagyták el Líbiát, s Tunéziából, Görögországból, Máltáról, Egyiptomból, Törökországból, Jordániából, illetve Szudánból indították vagy indítják útnak őket Kínába. Kína 12 ország állampolgárainak kimenekítésében működött közre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik