Nagyvilág

Robbanás a líbiai fővárosban

Felrobbant egy üzemanyag-szállító teherautó szerdán a líbiai fővárosban, Tripoliban, a detonáció pánikot keltett a lakosok között.

A teherautó kigyulladt, majd a robbanást követően oldalára fordult. A helyszínre négy tűzoltóautó érkezett, hogy megfékezze a lángokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy szabotázs vagy baleset történt. Az országban népfelkelés zajlik a 41 éve hatalmon lévő Moammer Kadhafi ellen.

Eközben egy tripoli szervezet bejelentette szerdán, hogy fegyveres felkelésre készül a Kadhafi-rezsim ellen a fővárosban. A magát Tripoli Fellázadt Fiatalságának nevező szervezet szerdán kiadta első közleményét, amelyben arról tájékoztat, hogy a főváros lakói támogatják a Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter vezetésével Bengázi városában megalakult Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és a Kadhafi-rezsim ellen fegyveres felkelésre készülnek, amely az elkövetkező napokban veszi kezdetét.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítása szerint Tripoliban feszült a helyzet. A főváros Tadzsura negyedében az elmúlt két napban a helyi lakosok többször összetűztek a biztonsági erőkkel.

A kelet-líbiai Bengázi lakói attól tartanak, hogy Moammer Kadhafi líbiai elnök bármelyik pillanatban légierőt vethet be a város ellen. A légitámadások kivédésére a felkelőkhöz átállt katonák légvédelmi ütegeket helyeztek készenlétbe.

A líbiai légvédelem támadásokat hajtott végre a Bengázitól 15 kilométerre fekvő Er-Radzsma település, illetve a 160 kilométerre délre fekvő Adzsdábíja város ellen. Mindkét helyen lőszer- és fegyverraktárakat támadtak.

Nálút lakói is a Kadhafihez hű hadsereg támadásának kivédésére készülnek. Ez a város a tunéziai határtól 60 kilométerre fekszik, és a katonaság erősítést küld oda, a városlakók pedig fogadkoznak, hogy a megvédik magukat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kadhafi és a líbiai pokol (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik