Nagyvilág

Ötszázmillióért kelt el Ahmadinezsád Peuget-ja

Magas áron, közel ötszázmillió forintnak megfelelő összegért kelt el jótékonysági aukción Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök 1977-es Peugeot márkájú autója - jelentette az iszlám köztársaság sajtója.

A konzervatív politikus tavaly jelentette be, hogy alacsony keresetű családok lakhatása segítésének céljával árverésre bocsátja a veterán autót. Iránban többnyelvű internetes oldalt hoztak létre, az érdeklődők ezen tehették meg ajánlataikat.
“Ahmadinezsád elnök úr Peugeot 504-es autója 2,5 milliárd riálért kelt el, egy licitben részt vevő iráni vásárló vette meg” – tájékoztatott az ISNA hírügynökség.

Az érdeklődők között az irániak után az amerikaiak képviseltették magukat legnagyobb számban – hangzott el az autó kulcsainak ünnepélyes átadásán.

Mahmúd Ahmadinezsád – egy kovács fia – Irán szegényebb rétegeinek “bajnokaként” tűnt fel, különösen a vidéken élő, magát a korábbi kormányok által elhanyagolva érző lakosság támogatásának köszönhetően jutott hatalomra 2005-ben. Az elnököt azóta – vitatott körülmények között – 2009-ben újraválasztották.

Az iráni sajtó szerint Ahmadinezsád még elnöksége előtt, Teherán főpolgármestereként vezette a fehér autót, amelynek valós piaci értéke négyszázezer forintnak megfelelő összeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik