Nagyvilág

Nasszer fia indulna az egyiptomi elnökválasztáson

Indulna az egyiptomi elnökválasztáson a néhai elnök, az 1970-ben elhunyt Gamal Abdel Nasszer legfiatalabb fia - mondta a német Bunte magazinnak adott interjúban.

“Ha az emberek egy új Nasszert akarnak, szolgálni fogom Egyiptomot” – közölte az 55 esztendős Abdul-Hakím Abdel Nászer a lappal, és hozzáfűzte, hogy azok, akik megdöntötték Hoszni Mubarak elnök hatalmát, “olyan életre törekszenek, amilyenért annak idején apám küzdött: szabadságot, társadalmi igazságosságot, esélyegyenlőséget és jólétet” akarnak – mondta az építkezési vállalkozó, aki – atyjához hasonlóan – nem kötődik egyetlen politikai párthoz sem.

Nászer távol tartotta magát a Mubarak-kormánytól. “Építkezési cégem sosem dolgozott az államnak. Mindig is reméltem, hogy Egyiptomnak egyszer majd esélye lesz megszabadulni a korrupt hatalomtól.”

Az idősebb Nasszer részt vett a monarchia megdöntésében, 1954-től 1970-ig Egyiptom elnöke volt, és egyik vezetője volt az el nem kötelezett országok mozgalmának. Bevezette a női választójogot, az ingyenes közoktatást és a térítésmentes egészségi ellátást.

Az egyiptomi legfelsőbb katonai tanács által létrehozott alkotmányozó bizottság javaslata szerint az elnökjelöltséghez vagy harminc képviselő támogatását vagy 15 választókörzetben 30 ezer választásra jogosult aláírását kell megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik