Nagyvilág

Milliárdokért kelt el az iráni elnök Peugeot-ja

Egy névtelenségbe burkolózó licitáló 25 milliárd iráni riált (480 millió forint) fizetett Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök 1977-es Peugeot 504-es típusú autójáért egy nemzetközi árverésen.

Az iráni használtautó-piacon nagyjából négyszázezer forintnak megfelelő összegért eladható autót 25 milliárd riálért (480 millió forint) kelt el az ország déli részén tartott árverésen – közölte az árverést szervező iráni népjóléti szervezet. Az elesetteket támogató kormányszerv közlése szerint több mint félmillióan jelezték részvételi szándékukat az árverésre létrehozott weboldalon.

A 34 éves autóra Európából, Ázsiából és az Egyesült Államokból is érkeztek ajánlatok. Azt nem lehet tudni, hogy ki vette meg a járművet. Az iráni ISNA hírügynökség közlése szerint egy iránié lett az 1977-ben készült Peugeot. A nyertes licitálót képviselő ügyvéd elmondta: ügyfele egy múzeumban tervezi kiállítani az autót.

Az árverésből származó bevételt jótékony célokra ajánlják fel. A tervek szerint hatvanezer lakóházat építenek majd fel az összegből, rászoruló családfenntartó nőknek és fogyatékkal élőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik