Nagyvilág

Fegyveres felkelésre készül Tripoli

Egy tripoli szervezet bejelentette szerdán, hogy fegyveres felkelésre készül a Kadhafi-rezsim ellen a fővárosban. Bengáziban húsz éve titkos fogdákban raboskodó emberekre találtak a tüntetők.

A magát Tripoli Fellázadt Fiatalságának nevező szervezet szerdán kiadta első közleményét, amelyben arról tájékoztat, hogy a főváros lakói támogatják a Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter vezetésével Bengázi városában megalakult Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és a Kadhafi-rezsim ellen fegyveres felkelésre készülnek, amely az elkövetkező napokban veszi kezdetét.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítása szerint Tripoliban feszült a helyzet. A főváros Tadzsura negyedében az elmúlt két napban a helyi lakosok többször összetűztek a biztonsági erőkkel.

Fegyveres felkelésre készül Tripoli 1

A kelet-líbiai Bengázi lakói attól tartanak, hogy Moammer Kadhafi líbiai elnök bármelyik pillanatban légierőt vethet be a város ellen. A légitámadások kivédésére a felkelőkhöz átállt katonák légvédelmi ütegeket helyeztek készenlétbe.

A líbiai légvédelem támadásokat hajtott végre a Bengázitól 15 kilométerre fekvő Er-Radzsma település, illetve a 160 kilométerre délre fekvő Adzsdábíja város ellen. Mindkét helyen lőszer- és fegyverraktárakat támadtak.

Nálút lakói is a Kadhafihez hű hadsereg támadásának kivédésére készülnek. Ez a város a tunéziai határtól 60 kilométerre fekszik, és a katonaság erősítést küld oda, a városlakók pedig fogadkoznak, hogy a megvédik magukat.

Felrobbant egy üzemanyag-szállító

Felrobbant egy üzemanyag-szállító teherautó szerdán a líbiai fővárosban, a detonáció pánikot keltett a lakosok között.

Fegyveres felkelésre készül Tripoli 1

A teherautó kigyulladt, majd a robbanást követően oldalára fordult. A helyszínre négy tűzoltóautó érkezett, hogy megfékezze a lángokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy szabotázs vagy baleset történt.

Titkos fogdák Bengáziban

Titkos föld alatti fogdákat fedeztek föl a kelet-líbiai Bengáziban a katonai bázisra benyomuló felkelők; a páncélozott ajtók mögött két élő foglyot is találtak – jelentette kedden Líbiából az MTI Hírcentrumának stábja.
Fegyveres felkelésre készül Tripoli 1

A két idős embert válságos állapotban vitték kórházba. Egyikük megvakult a föld alatt töltött évek alatt. Fogalmuk sem volt, hogy most éppen milyen évet írnak, azt sem tudták, pontosan hol raboskodtak. Az egyik férfi rokonait hamar felkutatták, kiderült, hogy őt 1989 óta keresi a családja, tehát 22 éve tarthatták fogva a föld alatt.

Nem lehet tudni, hány embert tartottak fogva és kínoztak meg a föld alatti cellákban, sőt azt sem, hogy egyáltalán mikor épülhettek a bunkerszerű fogdák.

Bengáziban rengeteg eltűntet tartanak nyilván, az elmúlt évtizedekben ugyanis gyakran egyik-napról a másikra veszett nyoma embereknek, feltehetően a titkosszolgálat hurcolta el őket. A helyiek most próbálják felkutatni a még esetleges titkos fogdákat, amelyekből több tucat lehet a régióban.

Noha Líbia keleti felében véget értek az összecsapások, továbbra is százával menekülnek Bengáziból is a külföldi vendégmunkások. Azt mondják, félnek, mert a városban szerintük jelenleg senki nem tudja garantálni a közbiztonságot.

Több száz olyan fegyvert osztottak ki Bengáziban a várost irányító civileknek, amelyeket az elmenekülő katonák, rendőrök hagytak hátra, vagy amelyeket a környéken elfoglalt katonai támaszpontokról gyűjtöttek össze az ellenzéki erők. Elsősorban azokat fegyverezték fel, akik átvették a rendőrség munkáját és a rendfenntartást a városban.

Többen ugyanakkor arról számoltak be, hogy amikor a felkelők átvették az irányítást a katonai támaszpontok fölött, az emberek rengeteg fegyvert széthordtak. Az összecsapások alatt ráadásul kigyulladt a helyi börtön, és az összes köztörvényes bűnöző kiszabadult – jelentette Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója a kelet-líbiai Bengáziból.

Kadhafi emberei visszafoglaltak egy várost

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kemény harcok árán visszafoglaltak szerdán egy kisebb várost az ország keleti részét ellenőrzésük alatt tartó felkelőktől.

A fővárostól, Tripolitól 800 kilométernyire keletre fekvő Marsza el-Brega elveszítéséről a lázadókat vezető katonai parancsnokok számoltak be. Egyes hírek szerint a harcokban legkevesebb 14 ember meghalt.

Két segítő indul Líbiába

Líbiába indul szerdán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két munkatársa, hogy a már helyszínen lévő nemzetközi segélyszervezetekkel együttműködve előkészítsék a humanitárius konfliktus elől menekülő emberek segélyezését és felméréseket végezzenek a líbiai kórházak felszereltségéről.

Fekete Dániel, a segélyszervezet sajtóreferense az MTI-nek elmondta, a két helyismerettel rendelkező szakember először Kairóba repül, majd az líbiai határ közelében felállított menekülttáborokba utazik, ahol felméréseket végeznek a több tízezer menekült igényeiről; ezt követően továbbutaznak Líbiába, ahol elsősorban az egészségügyi intézmények felszereltségét vizsgálják majd.

A segélyszervezet ötmillió forintot különített el saját tartalékából a menekültek támogatására; az alapvető élelmiszereket, higiéniai és egészségügyi eszközöket, gyógyszereket a helyszínen szerzik majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik