Nagyvilág

Ellentámadásba lendült Kadhafi

Támadást indítottak a Moammer el-Kadhafihoz hű fegyveres erők több a felkelők által elfoglalt kelet-líbiai település ellen.

Szemtanúk szerint a Tripolitól 750 kilométerrel keletre fekvő Ajdabíja városát bombatámadás érte, és jelenleg száz harci jármű tart a felkelők által védett település felé – jelentette a BBC.

A támadás előtt Kadhafi erői visszafoglalták a keleti kikötővárost, Bregát is, ahol az ország második legnagyobb olajkikötői komplexuma található.

Ajdabíja viszont ennél is fontosabb célpont: amellett, hogy jelentős fegyverkészletek találhatók itt, a település csupán 160 kilométerre fekszik Bengázitól, a felkelők központjától.

Líbia keleti része a kormányellenes felkelők ellenőrzése alatt áll, s a tüntetők már több, a fővárostól nyugatra található települést is elfoglaltak. Az ellenzékiek azt kérték szerdán az ENSZ-től, hogy adjon felhatalmazást légicsapásokra a zsoldosok ellen, akik Moammer Kadhafi vezető oldalán harcolnak.

Kedden heves harcok folytak a főváros körüli települések ellenőrzéséért Kadhafi erői, illetve a felkelők között, az elnök csapatainak célja, hogy egy ütközőzónát alakítsanak ki Tripoli körül, ahol Kadhafi elbarikádozta magát. Az Associated Press hírügynökség szerint az egyre intenzívebb ütközetek miatt fennáll a veszélye annak, hogy a líbiai helyzet polgárháborúvá fajul.

Amerikai erőfitogtatás

Mindeközben szerdán a Szuezi-csatornához érkezett az a két amerikai hadihajó – a 2000 tengerészgyalogost szállító USS Kearsarge, illetve a USS Ponce – amelyeket az amerikai haditengerészet Robert Gates védelmi miniszter utasítására csoportosított át a Földközi-tengerre, hogy így gyakoroljon nyomást a líbiai vezetésre.

Az amerikai nyomásgyakorlás ellenére azonban egyelőre sem az Egyesült Államok, sem pedig NATO-beli szövetségesei nem mutatták jelét annak, hogy készen állnának erő bevetésére a további líbiai vérontás megfékezése érdekében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Törökország intelme Líbia felé (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik