Nagyvilág

“Beteg gyermeket” szült Orbán?

Kemény gyógymód, nehéz szülés után világra jött beteg gyermek és kevés konkrétum – így jellemezték Orbán gazdasági csomagját a külföldi napilapok. A Pravda szerint Orbán csak azért választotta Széll Kálmánt a terv névadójának, hogy ne az ő kormányával hozzák összefüggésbe a „megszorító intézkedéseket”.

A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy támadást indít a magas államadósság ellen az által, hogy csökkenti a jóléti kiadásokat – fogalmaz a Financial Times című üzleti napilap a magyar kormány keddi bejelentése kapcsán. Egy olyan társadalmat azonban, ahol a lakossság jó része hozzászokott az állam nagyvonalú juttatásaihoz, bizonyára érzékenyen fogja érinti a tervezett intézkedéssorozat – fogalmaz a lap. A Financial Times egyúttal arra is emlékeztetett, hogy Magyarország államadóssága a legnagyobb a régióban, a GDP 80 százaléka.

A Hospodárské Noviny, szlovák gazdasági és politikai napilap “Orbán kemény gyógymódot alkalmaz” cím alatt elemzi a bejelentést. A lap kiemeli, hogy az államadósság növelése és a hiány ellen Orbán Viktor kormánya “kisebb nyugdíjakkal, drágább gyógyszerekkel és alacsonyabb táppénzekkel” kíván harcolni. “Az egész csomagnak drasztikus társadalmi hatása lesz” – mondta a lapnak Krekó Péter, a Political Capital elemzője, aki ugyanakkor elismerte, hogy az államadósság csökkentésére feltétlenül szükség van.

“Orbán más neve alatt csökkenti a kiadásokat” cím alatt tájékoztat a magyar tervekről a független Pravda. Az újság szerint Orbánék azért választották Széll Kálmánt a tervük névadójának, nehogy a “megszorító intézkedéseket” bárki is az ő kormányukkal hozza kapcsolatba.

Az Új Szó összefoglalójának címe: Orbán-csomag: hiányoznak a konkrét számok. A lap szerint “Magyarország fokozatosan lefaragja államadósságát és hiányát, ám nem mérséklődik az adóteher”, illetve hogy “a koncepció ambiciózus célokat tartalmaz, azonban a részletek még mindig homályban maradtak”. A forint gyengülő árfolyammozgása jelzi, hogy a befektetők még bizonytalanok a strukturális reformterveket illetően” – jegyzi meg az újság.

A liberális Sme tudósítása “Magyarország takarékoskodni készül. Az útadóval is” címet viseli. Ez a lap az egyetlen, amely külön kommentárt is szentel a témának. A “Hogyan szül Orbán” című kommentár szerzője, Peter Schutz rámutat, hogy az Orbán-csomag ismertetését eddig már legalább hatszor elhalasztották. A gyermek végre megszületett, de “nem néz ki túl egészségesnek” – véli Schutz.

Szerinte Matolcsy György, aki kizárólag csak a jó híreket bejelentő Orbánt ezúttal helyettesítette, keretszámokat ismertetett, “de a konkrétumokkal adós maradt”. “Ki lehet jelenteni, hogy a tömegközlekedésen megtakarítunk 60 milliárd forintot, de ha betartjuk eskünket, hogy egyetlen járatot sem szüntetünk meg, akkor ez nehezen hihető” – húzza alá a szerző. Szerinte a tervben több ilyen nem világos dolog van. Mindez “a forintnak és Magyarországnak kalandos jövőt szán” – zárja eszmefuttatását Peter Schutz.

Az Orbán-csomaggal kapcsolatban több konkrétumot vártak a befektetők is. A The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap szerint a kiadáscsökkentő tervek összességében nagyobb volumenűek, mint amire korábban számítottak, de a szkeptikus piacok részéről elmaradt a lelkesedés, mert részletezettebb programot vártak a jóléti és más kormányzati kiadások hosszú távú csökkentésére.

“A főszámok jó benyomást keltenek, de olyan sok a bizonytalanság az ezeket alátámasztó konkrét intézkedések tekintetében, hogy a fiskális kép még mindig törékenynek látszik” – idézte a WSJ Neil Shearinget, a londoni Capital Economics feltörekvő piaci elemzőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik