Nagyvilág

Nigerből toboroz harcosokat Kadhafi

Maliban és Nigerben toboroznak tuareg zsoldosokat a felkeléssel küzdő líbiai rendszer számára - közölték helyi vezetők a francia hírügynökséggel.

Nagyon nyugtalanok vagyunk… Ezek a fiatalok tömegével mennek most Líbiába. Ez nagyon veszélyes számunkra, mert akár ellenáll Kadhafi, akár elesik, annak hatása lesz a térségre. A helyi állami hatóságok megpróbálják lebeszélni őket – főként a régebbi lázadókat -, de ez nem könnyű, főként azért, mert dollárhoz és fegyverhez juthatnak. Félek attól a naptól, amikor visszatérnek ugyanezekkel a fegyverekkel, hogy felforgassák a Szahelt – mondta Maliban a Kidal régió gyűlésének elnöke, aki szerint már Líbiában van a tuareg lázadók egyik volt főnöke.

A politikus szerint egész hálózat formálódott az utazás megszervezésére. “Kadhafi keze elér egészen hozzánk. Tudja, kit hívjon fel, aki megszervezi a csoportokat. Csádból légihíd van. Mások úton mennek Líbia déli részéig” – mondta.
A 1,5 milliós tuareg közösség tagjai Nigerben, Maliban, Algériában, Líbiában és Burkina Fasóban élnek. Maliban és Nigerben lázadást szítottak az 1990-es és 2000-es években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik