Nagyvilág

Magyar polgári védelmisek segítik a líbiai menekülteket

A líbiai válság miatt két polgári védelmi műveleti tisztet küld Máltára a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak a brit képviseleten működő nemzetközi, a tengeri és légi szállítást szervező csoportnak - közölte Petróczi Tímea katasztrófavédelmi szóvivő.

A polgári védelmi csoport érdekessége, hogy a mentésben legaktívabb kilenc EU-tagország polgári védelmi szakemberei az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália polgári védelmi szakembereivel dolgoznak közösen. A magyar polgári védelmi szaktisztek korábban számos, az EU és az ENSZ égisze alatt zajló katasztrófa és humanitárius segítségnyújtásban vettek részt. A szakértők elsődleges feladata a légi és tengeri szállítás, a máltai válságközpont munkájának támogatása, valamint az esetleges humanitárius segítségnyújtás további koordinációjának elősegítése – olvasható a szóvivő közleményében.

A Magyar Köztársaság február 23-án aktiválta az EU Polgári Védelmi Mechanizmusát a líbiai fegyveres összeütközés kapcsán az országban rekedt uniós állampolgárok kimenekítésének támogatására. Az aktivált polgári védelmi mechanizmus lehetővé teszi az összeurópai segítségnyújtást, valamint az EU légi és tengeri szállítóeszközeinek eredményes összevonását. Az aktiválással egy időben a magyar EU elnökség azonnal megerősítette egy polgári védelmi szaktiszttel a brüsszeli EU Monitoring és Információs Központját – írta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik