Nagyvilág

Kadhafi menesztette kémfőnökét, Chavez közvetítene

A kémfőnök kulcsszerepet játszott a tüntetések elfojtásában.

Az ellenzéki városban, Bengáziban kiadott Kurina című líbiai lap internetes kiadása szerint Kadhafi menesztette Abdullah al-Szanuszit, és egyik testőrét, Manszúr al-Kahsit jelölte a kémszervezet élére. Hivatalos forrásból nem erősítették meg ezt a hírt.

Az újság szerint Szanuszi a líbiai vezető féltestvére. A kémfőnök Kadhafi “jobb kezének” számított, kulcsszerepet játszott az ellenzéki tüntetések elfojtásában. Sokak szerint ő felelős az 1996-os tripoli börtönlázadás leveréséért, amelyben több mint ezer fegyenc vesztette életét.

Az újság szerint Abdullah al-Szanuszit távollétében súlyos börtönbüntetésre ítélték Franciaországban az UTA légitársaság egyik gépe elleni támadásban játszott szerepéért. Az eset 1989-ben történt Niger légterében. Szanuszi emiatt nemzetközi körözés alatt áll.

Nemzetközi közvetítést javasol a líbiai válság békés rendezése érdekében a venezuelai államfő. Hugo Chávez közvetítési javaslatáról már tárgyalt a baloldali latin-amerikai államokat tömörítő ALBA-csoport országaival, illetve más dél-amerikai államokkal és egyes európai országokkal is.

“Remélem, tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel” – mondta Chávez, s megjegyezte, hogy jobb politikai megoldást találni a válságra, mint hadihajókat küldeni az észak-afrikai ország partjaihoz.

A venezuelai elnök szerint képmutatás lenne, ha csatlakozna a Kadhafit elítélők kórusához. Hugo Chavez emlékeztetett rá, hogy régóta baráti viszonyt ápol a líbiai vezetővel, akit szinte elárasztott ajándékokkal.

Előzőleg az EU szankciókat fogadott el Líbia ellen. A büntetőintézkedések fegyverszállítási és uniós vízumtilalmat jelentenek és az Európában elérhető vagyonok befagyasztását mondják ki Kadhafira, családtagjaira, munkatársai bizonyos körére.

Az ENSZ Emberi Jogok Tanácsának éves ülésszakán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egységes fellépést szorgalmazott Kadhafival szemben. Egyes hírek szerint a líbiai vezető megingott rendszere már csak a fővárosra, Tripolira támaszkodhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik