Nagyvilág

Amnesty International: emberölés történt

Az Amnesty International (AI) kedden "emberölésnek" minősítette a tunéziai ellenzéki tüntetők elleni rendőri megtorlás során történt több halálesetet, és pártatlan vizsgálatot követelt.

“Ezek emberölések, amelyek átlátható, pártatlan és teljes körű vizsgálatot igényelnek” – jelentette ki Denys Robiliard, az emberi jogi szervezet egyik vezetője, aki Tuniszban ismertette a Zin el-Abidin ben Ali elnök január 14-i elmeneküléséhez vezető megmozdulásokról folytatott vizsgálat eredményeit.

Az AI illetékese kifogásolta, hogy a tunéziai átmeneti kormány nem folytat vizsgálatot a halálesetek ügyében.

“A január 8. és 16. között bekövetkezett halálesetekről készült jelentésünkben megállapítható, hogy a rendőrök akkor lőttek, amikor a társaik nem voltak életveszélyben, és nem valósult meg a jogos önvédelem esete” – mondta Denys Robiliard.

“Szándékosan öltek meg tüntetőket és olyan embereket, akik nem voltak tüntetők” – tette hozzá a Robiliard, aki az AI tunéziai vizsgálóbizottságát vezette január 14. és 23. között.

“Az új kormány feladata, hogy a biztonsági erőknek tulajdonított emberölések és törvényszegések ügyében kimerítő és független vizsgálatot folytassanak, és a feltételezett felelősök adjanak számot tetteikről” – jelentette ki Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója.

Smart szerint a Ben Ali időszakát jellemző megtorlás után a tunéziai hatóságoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a biztonsági erők megfékezésére, mindenekelőtt az emberi jogok kultúrájának a rendőrséggel való elsajátíttatására.

Míg egy kormányhoz közeli forrás február 8-án azt közölte, hogy 234 embert gyilkoltak meg a zavargások kezdete óta, a legutóbbi tüntetések elleni megtorlás során a múlt héten hat embert öltek meg Tuniszban és Ben Aruszban, a főváros déli elővárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik