Nagyvilág

Öngyilkosságba hajszolja dolgozóit a Mazda

Hatvanhárommillió jen (151 millió forint) összegű kártérítés megfizetésére ítélte hétfőn egy japán bíróság a Mazda Motor Corp. autógyártó vállalatot egy öngyilkos dolgozója halála miatt.

A bírósági döntés értelmében a cég 25 éves dolgozója 2007-ben azért követett el öngyilkosságot, mert depressziós lett a túlmunka miatt. A vállalat a hozzátartozóknak köteles kifizetni a kártérítést. A cég még nem döntötte el, fellebbez-e az ítélet ellen.

Japánról köztudott, hogy a munkamániások országa, ahol az agyonhajszolt emberek az utóbbi években nagy számban követtek el öngyilkosságot vagy haltak meg kimerülés következtében. A japán hatóságok a 2010 márciusában végződő pénzügyi évben mintegy 100 olyan elhalálozásról adtak hírt, amely túlmunka miatti kimerülés következménye volt. Közülük 63 végződött öngyilkossággal. A japán nyelvben egy új szó is van – karosi – a kimerülés okozta elhalálozásra, amely általában szívroham vagy agyvérzés idéz elő.

A Mazdának már kellett úgynevezett együttérzési kártérítés fizetnie a hozzátartozóknak a férfi halálakor, ám azok perre vitték az ügyet a japán kormány új rendelete alapján. Az lehetővé teszi, hogy a munkával kapcsolatos elhalálozás miatt másfajta kártérítést is kaphassanak a hozzátartozók.

A hétfői bírósági döntéssel a Mazda dolgozójának szüleit összesen 110 millió jen (264 millió forint) kártérítés illeti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik