Nagyvilág

Hónapokra kieshet a líbiai kőolaj a piacról

A líbiai lázongás azt eredményezheti, hogy akár hónapokra is kieshet az észak-afrikai ország nyersolaja a nemzetközi piacról - vélte hétfőn megjelent elemzésében a Bank of America Merril Lynch.

Az amerikai bank szerint, ha a Közel-Keleten további országokra terjed át a forrongás, annak az lesz a következménye, hogy újabb olajtermelés esik ki, azt már nem lesz igazán miből pótolni.
Líbiai olajtermelése a tüntetések kezdete előtt napi 1,6 millió hordó volt, ez mára 1,2 millió hordóval csökkent a BoA Merrill Lynch szerint.

A líbiai olajtermelés jelentős visszaesése miatt a UniCredit most azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára idén 110 dollár lesz. Ilyen magas éves átlagár még nem volt a Brent történetében. Az eddigi rekordot – hordónként 99,1 dolláros átlagárat – 2008-ben jegyezték fel.

Az olasz bank attól tart, hogy más olajtermelő országokban is kitörhetnek zavargások, így Iránban, Irakban és Nigériában. Ebben az esetben lehetetlen lesz helyettesíteni az esetleg kieső olajtermelést a bank szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik