Nagyvilág

Fegyverekkel, kutyával mentették a magyarokat Líbiából

Robbanóanyag-kereső kutyával, illetve speciálisan képzett terrorelhárítókkal, orvosokkal végezte el a líbiai menekítő akciót vasárnap a Terrorelhárítási Központ.

A mentőakció részleteiről hétfőn Hajdu János, a TEK vezetője számolt be.

Hajdu János elmondta, hogy pénteken délben Pintér Sándor belügyminiszter arra utasította, hogy szervezze meg a Líbiában rekedt magyarok mentőakcióját. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan hány emberről van szó, 40-60 fős létszámról voltak információk. A TEK alakulata 6 órán belül felkészült az akcióra, de a különböző engedélyek – mint berepülési, átrepülési és egyéb dokumentumok – beszerzése több időt vett igénybe. Ezért szombaton további információk beszerzésére fordították ezt az időt a terrorelhárítók Felderítési Igazgatóságán.

Három tervet készítettek a mentőakcióhoz. Az első a légi útról szólt, végül ezt hajtották végre. A második tervben vízi út szerepelt, ha a gép nem tudna felszállni Tripoliban. A harmadik lehetőség a szárazföldi út lett volna.

A magyar gép – amit a Malév adott erre a célra – a repülőtér leszállópályájától távolabb, a betonon tudott helyet kapni, több más ország menekítő csapataival együtt. A gépre várók csoportját sikerült azonosítani, azonban hosszas várakozás után meglepő fordulat következett: a reptérről minden várakozót kiszorítottak a líbiai hadsereg katonái. A Baptista Szeretetszolgálatnak a mentőcsapatban résztvevő munkatársaival közösen sikerült ismét egy helyre terelni a magyar gépre várókat. Ezután mostoha körülmények között, a betonon kellett átvizsgálni a csoport több száz csomagját. A vizsgálatot Hóvirág, a TEK robbanóanyag kereső kutyája hajtotta végre. Az országos Rendőr-főkapitányság útlevélkezelői pedig a gépre felszállni kívánók okmányait ellenőrizték.

Már felszállásra kész volt a gép, mikor újabb információ érkezett, hogy egy magyar és a vele lévő két brit állampolgár a reptéren beléptetésre vár. Hajdu János azt mondta, hogy ekkor nem engedte felszállni a gépet, hátha sikerül a három embert kimenteni. A mobilhálózatok megbízhatatlan működése miatt Budapesten keresztül tudták meg nem sokkal később, hogy csak fénymásolt útleveleik vannak, érvényes dokumentumot pedig egy, vagy több nap, mire szerezhetnek. Ekkor szálltak fel a géppel, majd vasárnap este sikeresen landoltak a 96 emberrel Ferihegyen. Beléptetésük az országba gyakorlatilag a TEK központjában történt meg.

Az állítólag Líbiában maradt 20 magyarról Hajdu Jánosnak nem volt információja. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amennyiben újra utasítást kapnak, újra kimennek Líbiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik