Nagyvilág

Több tízezres tüntetés Amerikában

Több tízezren tüntettek - helyi idő szerint szombaton - az amerikai Wisconsin államban egy olyan, még csak tervezett új szabályozás ellen, amely korlátozza a közalkalmazottak szakszervezeteinek jogait és növeli a dolgozók terheit.

Scott Walker wisconsini kormányzónak a helyi képviselőház által már jóváhagyott, de még szenátusi elfogadásra váró terve szerint növekedne a közalkalmazottak egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléka, megszűnne a szakszervezeti tagdíjak állami beszedése, szabaddá válna a szakszervezetekből a kilépés, a szakszervezeteknek minden évben munkahelyi választáson kellene megméretniük magukat, s kollektív bértárgyalást csupán az inflációval megegyező mértékű béremelésig folytathatnának.
Scott Walker kormányzó szerint az intézkedés célja, hogy forrást teremtsenek az idei pénzügyi évre várt csaknem 137 millió dolláros állami költségvetési hiány ellensúlyozására. A szigorítások nem tudni, mikor léphetnek életbe, mert a wisconsini szenátus demokrata tagjai elhagyták az államot, hogy a testület ne szavazhasson az indítványról.

A wisconsinihoz hasonló intézkedéseket terveznek Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Ohio és Tennessee államokban is. Mitch Daniels, Indiana republikánus kormányzója szerint lehettek idők egy évszázaddal ezelőtt, amikor a közalkalmazottakkal rosszul bántak, sebezhetők voltak és rosszul fizetettek. “Ha ez volt a gond, a megszüntetésében túlteljesítettünk. Az amerikai közalkalmazottak – elsősorban a szövetségiek, de a többiek is – jobban fizetettek, mint az adófizetők, akik eltartják őket” – fogalmazott a politikus.

Az Egyesült Államokban a közalkalmazottak több mint egyharmada szakszervezeti tag, míg a magánszektorban foglalkoztatottaknak csupán mintegy 6 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik