Nagyvilág

Lemondott a tunéziai botrányba keveredett francia külügyminiszter

Michele Alliot-Marie az államfőnek címzett lemondó levelében azt írta, az elmúlt hetekben őt ért kritikák ellenére nem érzi úgy, hogy rosszat követett volna el.

“Bár úgy vélem, nem követtem el bűnt, úgy döntöttem, felhagyok a külügyminiszteri munkával” – írta a francia sajtónak is elküldött lemondó levelében, amelyben “Kedves Nicolas-ként” szólította meg az államfőt. “Az elmúlt két hétben a média zaklatásának volt kitéve a családom” – írta a miniszter, hozzátéve, nem tudja elfogadni, hogy személyén keresztül gyengítik Franciaország nemzetközi politikáját.

A miniszter körüli botrány azután tört ki, hogy a francia sajtó megírta: Michele Alliot-Marie korábban vendége volt a január közepén országából elmenekült tunéziai államfő, Bel Ali családjának. A botrányt fokozta, hogy a külügyminiszter segítséget ajánlott Ben Alinak a tüntetések megfékezésében. Később az egyik francia hetilap azt is megírta, hogy a külügyminiszter – állításával ellentétben – nem csak egyszer volt Tunéziában pihenni. Kétszer is a Ben Alihoz közel álló egyik helyi üzletember magángépét vette igénybe tavaly év végén. Másodszor december 29-én, amikor az üzletember repülőjén kirándult a sivatagba, állítólag azért, mert nem akart a lázongó városokon átautózni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik