Nagyvilág

Egyiptom – újra nyit a tőzsde

Több mint egy hónapos szünet után kedden indul újra a kereskedés a kairói tőzsdén - jelentette az egyiptomi MENA hírügynökség.

A tőzsde újranyitását már több alkalommal is elhalasztották a január 27-i bezárása óta, tartva a befektetők pánikszerű menekülésétől és az árfolyamok összeomlásától. Annál is inkább, mivel a zavargások idején a külföldiek ezrével hagyták el az országot.

A tőzsde mértékadó indexe az EGX30 a bezárást megelőző két nap alatt 17 százalékkal zuhant.

Egyiptom ugyan túljutott a politikai válság közvetlen veszélyén, de a demonstrációk nem szűntek meg teljesen, a nyugalom nem állt helyre, a különféle politikai csoportok szószólói gyorsabb reformokat követelnek a katonai kormányzattól. A tőzsde megnyitását bejelentő kormányközleményt felbolydulás fogadta az egyiptomi fővárosban. A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint több százan gyűltek össze a tőzsde épülete előtt a tőzsde zárva tartását követelve a katonai kormánytól.

Az észak-afrikai térségben elharapódzó politikai válságot az Öböl-menti országok tőzsdéi is megérezték. “Nem gondolom, hogy összeomlana a piac, de komoly eladási nyomásra lehet számítani, már csak azért is, mert a befektetők már több mint egy hónapja nem férnek hozzá pénzükhöz” – mondta Karim Helal, a kairói CI Capital ügyvezető igazgatója. Az igazgató néhány napos visszaesés után folyamatos javulásra számít a tőzsdén.

A MENA hírügynökség értesülése szerint szaúd-arábiai befektetők arra kérték fel kormányukat, hogy pénzügyi erejével segítsen helyreállítani a befektetői bizalmat a kairói tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik