Nagyvilág

A budapesti toronnyal beszélt Kadhafi egyik gépe

Moammer Kadhafi egyik magángépe megfordult Minszkben, majd visszatért Tripoliba - értesült vasárnap máltai repülésirányítói forrásokból az ANSA olasz hírügynökség.

Az idézett légiirányítók szerint a vallettai nemzetközi repülőtér irányítótornya pénteken regisztrálta Kadhafi ezredes magángépének áthaladását Minszk irányába, majd visszatérését vasárnap reggel, s leszállását Tripoli Mitiga repülőterén. A kiszivárgott értesülések szerint a gép pilótája felvette a kapcsolatot a vallettai és a budapesti irányítótornyokkal is.
Az olasz hírügynökség által ismertetett repülési terv szerint az 5A-DCN regisztrációs számú, Dassault Falcon típusú repülőgép péntek délután szállt le Minszkben, majd líbiai helyi idő szerint vasárnap 12 óra 30 perckor tért vissza Tripoli, a főváros repülőterére, Mitigára.

Az nem ismeretes, kik tartózkodtak a gépen. Nem ismeretes egyelőre az sem, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, amelytől szerdán Bejrútban megtagadták a leszállási engedélyt, s amelynek fedélzetén a Kadhafi család egyik tagja, feltételezések szerint egyik, libanoni származású menye lehetett.

A máltai kormány tagadta, hogy tudomása lett volna arról, miszerint Kadhafi lánya, Aisa utazott volna azon a Libyan Arab Airlines tulajdonában lévő, ATR-42-es típusú repülőgép fedélzetén, amelytől Valletta az utóbbi napokban megtagadta a leszállási engedélyt. A Dassault Falcon egyike a Kadhafi tulajdonában lévő három magánrepülőgépnek, az ezredes rendelkezésére áll még egy Airbus 300-as és egy A340-es.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szoros kapcsolatokat ápol Kadhafi ezredessel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik