Nagyvilág

A britek fegyverrel tennének rendet Líbiában

Nagy-Britanniának és szövetségeseinek "aktívan és komolyan" meg kell vizsgálniuk a "sürgős", humanitárius célú fegyveres beavatkozás lehetőségét Líbiában - írta vasárnap Londonban megjelent cikkében egy magas rangú brit diplomata.

A vasárnapi brit sajtó eközben kalandfilmbe illő részleteket közöl a brit hadsereg különleges egységei által előző nap végrehajtott sivatagi akcióról, amellyel 150 külföldit menekítettek ki Líbiából.
A BBC úgy tudja, hogy a vasárnap Líbiába küldött magyar chartergépre britek is felszállhattak.

Sir Richard Dalton, Nagy-Britannia egykori líbiai nagykövete, a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban azt írta: a líbiai felkelés első hetében a Kadhafi-rezsim ellenzéke “bámulatra méltó haladást ért el”, de egyelőre nem tudott döntő csapást mérni Tripolira, a fővárosra.

A volt nagykövet szerint az irányadó dokumentum az ENSZ-közgyűlés egyik 2005-ös határozata, amely lehetővé teszi a fellépést a Biztonsági Tanács döntése alapján abban az esetben, ha az adott helyzetet békés módon nem sikerült megoldani, és az érintett ország saját hatóságai nem védik meg a lakosságot a népirtástól, a háborús és az emberiesség elleni bűncselekményektől, vagy az etnikai tisztogatástól. Sir Richard szerint a határozatban foglaltak Líbiai esetében – az emberiesség elleni bűncselekmények vonatkozásában – teljesültek, miután támadások érik a kormányuk ellen lázadó líbiai tüntetőket.

A The Mail on Sunday magas rangú katonai forrásai szerint a brit hadsereg különlegesen kiképzett kommandós egységének (SAS) tagjai már a hét elején beszivárogtak Líbiába, polgári ruhában, kereskedelmi repülőjáratokon. Érkezésük után a brit nagykövetségen vették fel fegyvereiket, amelyek nem sokkal korábban diplomáciai postacsomagba rejtve érkeztek a képviseletre. A sivatagi táborokból kimenekített olajmunkások elmondták, hogy értesítették őket a készülő SAS-akcióról, de erről még családtagjaiknak sem szólhattak, nehogy a tervek kiszivárogjanak a sajtónak.

Líbiában azonban még mintegy 300 brit tartózkodik, és az ő kimentésükre sajtóértesülések szerint további hasonló akciók várhatók. A BBC vasárnapi értesülése szerint ugyanakkor a magyar kormány által az országban rekedt magyarokért aznap Líbiába küldött charterjáratra brit állampolgárok is felszállhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik