Nagyvilág

A líbiai sivatagból mentett ki külföldieket a brit légierő

Külföldieket menekített ki a líbiai sivatagból a brit királyi légierő (RAF) - jelentette be szombat este Liam Fox brit védelmi miniszter.

A bejelentés szerint a RAF két C-130 Hercules típusú szállítógépe összesen 150 polgári személyt – briteket és más nemzetiségűeket – vitt Máltára Bengázi kikötővárosától délre fekvő sivatagi táborokból.

Ezekben a táborokban elsősorban olajmunkások dolgoztak. Az elmúlt napok brit sajtóbeszámolói szerint a líbiai felkelés kitörése óta fegyveres bandák számos ilyen tábort kiraboltak, a külföldi munkások a helyi telefonhálózat működési fennakadásai miatt kapcsolatot is alig tudtak teremteni a külvilággal, emellett fogytán volt élelmiszer- és ivóvízkészletük is.

A brit védelmi miniszter szombat esti bejelentésében ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy folytatódhat a katonai menekítő akció, annál is inkább, mivel a brit külügyminisztérium adatai szerint további háromszáz brit olajmunkás tartózkodhat még különböző sivatagi táborokban.

Liam Fox a BBC-nek elmondta: a brit királyi haditengerészet Cumberland nevű fregattja ismét Bengázi felé tart, hogy megpróbálja fedélzetére venni a még Líbiában lévő briteket, a kikötőben összegyűlt, távozni kívánó más külföldiekkel együtt.

A Cumberland egy utat már megtett Bengázi és Málta között menekülő britekkel a fedélzetén, és a brit külügyminisztérium által bérelt repülőgépekkel is több százan távoztak már.

Fox szombat este – részletek nélkül – úgy fogalmazott, hogy “számos más katonai eszköz” áll rendelkezésre a brit külügyminisztérium által irányított mentőakció segítésére.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíciót az elmúlt napokban súlyos bírálatok érték a Líbiában rekedt több száz brit evakuálásának késlekedése miatt. A brit légihíd csak csütörtökön lépett ténylegesen működésbe, miközben több más ország akkor már napok óta folyamatosan hozta ki állampolgárait Líbiából.

A késlekedésért mind William Hague külügyminiszter, mind David Cameron miniszterelnök nyilvánosan bocsánatot kért.

Arról, hogy a polgári repülőgépekkel lebonyolított evakuálást katonai mentőakció is kísérheti, már korábban voltak sejtései a brit sajtónak. A BBC a minap közölte: biztonsági forrásokból származó értesülései szerint a brit fegyveres erők hírhedt kommandós alakulata, az SAS – támogató ejtőernyős egységekkel együtt – csak a parancsot várja arra, hogy Líbia különböző térségeiből kimentse az ott rekedt brit állampolgárokat.

A BBC szombat esti helyszíni beszámolói szerint drámai helyzet alakult ki a líbiai főváros nemzetközi repülőterén, illetve a líbiai-tunéziai határon egyaránt. A tripoli repülőtér külterületén a tudósítás szerint legalább tízezer kétségbeesett külföldi – zömmel egyiptomi – vendégmunkás várja, hogy távozhasson; sokan már egy hete a repülőtér mellett táboroznak. Ugyanez a helyzet a tunéziai határon, amelynek líbiai oldalán szombat estére szintén több ezer külföldi zsúfolódott össze, megpróbálva átjutni tunéziai területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik