Nagyvilág

Tüntetők foglalták el Franciaország líbiai követségét

Hatalmába kerítette Líbia párizsi nagykövetségét egy csoport líbiai ellenzéki, akik "a forradalom gyermekeinek" hívják magukat - számolt be a francia hírügynökség.

“Átvettük a hatalmat a nagykövetségen” – mondta a tudósítónak a csoport egyik név nélkül nyilatkozó tagja, miközben rendőrségi kordon akadályozta az épületbe való belépést, ahogy azt is, hogy a fiatalokból álló tiltakozó csoportnak kívülről élelmiszert juttassanak be.

A mintegy harminc főnyi ellenzéki csütörtök este szállta meg a líbiai diplomáciai képviseletet, ahonnan elzavarták a személyzetet.

A bentlévők “kollektív öngyilkosságot követnek el, ha a rendőrség beavatkozik” – jelentette ki a csoport szóvivője, miközben a követség kerítésrácsa mögött a régi, Líbia függetlenségének 1951-es kivívásakor használt vörös-fekete-zöld zászlót lengette, s nem a líbiai forradalom vezetője, Moammer Kadhafi által bevezetett egyszínű zöld lobogót.

“Ez a felszabadulás, a függetlenség és Líbia születésének zászlaja. Nyomatékos jelképe annak, hogy A-tól Z-ig elutasítjuk Kadhafi rendszerét, amely sohasem volt legitim” – magyarázta a követséget elfoglaló tiltakozók szóvivője, a “február 17-e mozgalomra” hivatkozva, amelynek neve a líbiai tiltakozások népi felkeléssé változásának napjára utal.

A fiatalember azt hangoztatta, hogy a nagykövetet többé nem tekintik legitimnek, “mivel nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani a líbiai népet”, vagyis az elmúlt napokban nem fogadta a képviseleten a líbiai megtorlásokat elítélő tüntetőket.

Kedden napvilágot láttak olyan híresztelések, amelyek szerint lemondott posztjáról az észak-afrikai ország Franciaországban, illetve az UNESCO-nál akkreditált nagykövete. Később azonban mindkét diplomata cáfolta ezt, igaz, ugyanakkor a hazájukban zajló “terror leállítását” sürgették, azt állítva, hogy “a szabad Líbia népét akarják szolgálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik