Nagyvilág

Navracsics: az európai jog a polgárokat szolgálja

Európának és az európai jognak is a polgárokat kell szolgálnia - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtök este Brüsszelben, az Európai Igazságügyi Akadémia fogadásán.

Navracsics pénteken elnököl az EU-országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán. A megbeszélés előestéjén a németországi trieri székhelyű Európai Igazságügyi Akadémia brüsszeli részlege ünnepélyes fogadást adott a magyar EU-elnökség tiszteletére. Az eseményen megjelent Viviane Reding igazságügyi EU-biztos is.

A magyar miniszter méltatta a házigazda intézmény tevékenységét, kiemelve azt, hogy az akadémia olyan összeurópai jogi vitafórumot teremt, amely hozzásegíti a szakembereket európai jogi ismereteik gazdagításához, a tapasztalatcseréhez.

Ismertette a magyar EU-elnökség igazságügyi prioritásait, és elmondta: a magyar elnökség – amellett, hogy fontosnak tartja az európai intézmények megerősítését – kiemelt fontossággal kezeli az emberi dimenziót, vagyis azt, hogy az unió működésének az európai polgárok számára mindennapjaikban is érzékelhető előnyökkel kell járnia.

Navracsics Tibor az időszerű uniós igazságügyi teendőket felsorolva kiemelt hangsúllyal szólt a szabadságjogok tiszteletben tartásáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács égisze alatt megszületett Európai Emberi Jogi Egyezményhez való EU-csatlakozással az Európai Unió is felelősségre vonhatóvá válik a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, ha valamilyen intézkedésével vagy előírásával megsérti az egyezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik