Nagyvilág

Kadhafi tovább löveti a tüntetőket

Szemtanúk beszámolói szerint kormányellenes tüntetőket lőttek a pénteki ima után Tripoliban. Eközben berepülési engedélyre vár a magyarokért köldött repülőgép.

Az incidens halottainak és sebesültjeinek pontos száma egyelőre nem ismert, de igen sok áldozatot követeltek a fővárosi körzetekben zajló összecsapások– közölte a BBC.

Pénteken is folytatódtak tehát a felkelők, illetve a kormányerők közötti összecsapások Tripoli közelében, illetve Zavija környékén, miközben az AP értesülése szerint több ezer fős tömeg gyülekezett a líbiai utcákon a pénteki imát követően.

Moammer el-Kadhafi eközben jóléti intézkedésekkel próbálja visszaszerezni a lakosság támogatását, az állami televízió pénteken bejelentette: a megnövekedett élelmiszerárak miatti anyagi nehézségeket könnyítendő, a kormány négyszáz dolláros segélyt ígér minden családnak, illetve kilátásba helyezte a közalkalmazotti bérek 150 százalékos emelését is.

A líbiai vezető fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi pénteken megerősítette, hogy családja semmilyen körülmények között nem hagyja el az országot, továbbá nem hagyják, hogy Líbia terrorista csoportok kezére kerüljön.

Eközben folyamatosan zajlik a külföldi államplgárok kimenekítése a zavargásokkal terhelt országból. A CNN úgy értesült, hogy pénteken 285 személyt szállító, Málta felé tartó amerikai komp hagyta el Líbia partjait. Törökország például 8000 állampolgárát mekenítette ki péntekig, az EU becslése szerint hozzávetőlegesen 2-3 ezerre tehető a Líbiában rekedt európaiak száma. A Sky News úgy tudja, hogy Nagy-Britannia líbiai hivatalnokoknak fizetett brit állampolgárainak kimentéséért cserében, ám a londoni külügyi hivatal szóvivője határozottan cáfolta, hogy bárkit is megvesztegettek volna.

Az a repülőgép, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozná haza, a líbiai hatóságok berepülési engedélyére vár, e nélkül nem indulhat el– közölte az MTI-vel pénteken Pataki Eszter külügyminisztériumi szóvivő. Pintér Sándor belügyminiszter korábban úgy fogalmazot: körülbelül 50-60 magyar állampolgár tartózkodik az észak-afrikai országban, akikért repülőgépet fog küldeni Magyarország.

Mire készül a nemzetközi közösség?

Megállapodás született az uniós tagállamok között a Líbia ellen hozandó szankciók tartalmáról – közölte pénteken az MTI-vel neve mellőzését kérő EU-forrás. Eszerint a szakértői szintű konzultációkon megegyeztek abban, hogy fegyverszállítási embargót mondanak ki Líbiára, valamint vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják a Kadhafi család tagjait. A szankciók bevezetésének időpontjáról és módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás – tette hozzá az említett forrás.

Remekül dolgozik az Európai Unió annak érdekében, hogy kivegye a részét az észak-afrikai válság kezeléséből, és minden esély megvan arra, hogy a jövő hét elején az uniós közreműködésre vonatkozóan átfogó választ adjon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács állandó elnökével. Az unió soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az EU komoly erőket és súlyos pénzeket mozgósít, hogy megfelelően reagáljon: gőzerővel dolgoznak a bel- és igazságügyi területért felelős miniszterek, a segélyezéssel és a humanitárius ügyekkel foglalkozók, valamint az energetikai szekció is.

Orbán Viktor hangoztatta azt is, hogy az EU összehangolja tevékenységét a NATO és az ENSZ akcióival és döntéseivel.

Párizs és London pénteken közös határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), amelyben kéri fegyverembargó és pénzügyi szankciók bevezetését Líbia ellen.

Egyben azt is szorgalmazzák, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság emeljen vádat a líbiai vezetők ellen – közölte pénteken Párizsban Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter. A politikus a France Info rádiónak nyilatkozva hangoztatta, hogy utazási korlátozások bevezetését is tervezik. A BT pénteken ül össze, hogy megvitassa a brit-francia előterjesztést.

Eközben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rendkívüli ülésre hívta össze pénteken az észak-atlanti szövetség tanácsát a líbiai helyzet megvitatására, Párizs később azonban ellenvéleményének adott hangot, miszerint nincsen szükség a katonai szervezet rendkívüli összehívására.

Catherine Ashton az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a gödöllői csúcstalálkozón úgy fogalmazott: nincs szükség Magyarország közvetítésére a líbiai helyzettel kapcsolatban.

A líbiai kormányellenes tüntetőkkel szemben hozott “megtorló intézkedések” miatti tiltakozásul bejelentette lemondását pénteken az afrikai ország párizsi, illetve az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) akkreditált nagykövete, sőt a két diplomata csatlakozik a Moammer Kadhafi rendszere ellen kirobbant “forradalomhoz”. Hasonló bejelentést tett az ország genfi ENSZ-képviselete is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: továbbra is kritikus a helyzet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik