Nagyvilág

Pert vesztett a Wikileaks-vezér, kiadhatják Svédországnak

Az ügyben eljáró brit bíró úgy döntött, nincs jogi akadálya Julian Assange Svédországnak való kiadásának.

A titkos kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató weboldal alapítóját decemberben vették őrizetbe Nagy-Britanniában, miután a svéd hatóságok szexuális zaklatás, illetve nemi erőszak gyanújával elfogatóparancsot adtak ki ellene. Judge Howard Riddle bíró szerint az Assange ellen felhozott vádak kiadatási bűncselekménynek minősülnek, ezért helyén valónak találta a svéd hatóságok által kiadott nemzetközi elfogatóparancsot.

A WikiLeaks-alapító kiadatásának engedélyezése Nagy-Britannia és Svédország ügye, és az Egyesült Államok “nem érintett benne” – fogalmazott az amerikai külügyminisztérium szóvivője az eset kapcsán. Philip Crowley a Twitteren küldött üzenetében úgy fogalmazott, hogy “annak ellenére, hogy az ellenkezőjét állítják, az Egyesült Államok nem érintett” az ügyben.

A Wikileaks-vezért a per idejére óvadék ellenében szabadlábra helyezte a bíróság, ügyvédjeinek egy hetük van az ítélet elleni fellebbezés benyújtására. Assange jogi képviselői attól tartanak, hogy Svédország átadhatja védencüket az Egyesült Államoknak, ahol felelősségre vonhatják a Wikileaks által nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai sürgönyök kiszivárogtatása miatt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megmenekülhet Assange az USA bosszújától (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik