Nagyvilág

Obama: “gyalázatos” a líbiai erőszak

A líbiai kormányzatnak haladéktalanul véget kell vetnie a "gyalázatos és elfogadhatatlan" vérontásnak - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a líbiai vezetésnek tiszteletben kell tartania az ország népének olyan egyetemes szabadságjogait, mint a békés gyülekezéshez való jog, a szólás szabadsága és az ember saját sorsának meghatározásához való joga.

“Ezek emberi jogok. Elvitathatatlanok. Minden országnak tiszteletben kell őket tartania. És nem lehet őket erőszak vagy elnyomás útján megtagadni” – mondta Barack Obama, aki egyúttal rámutatott, hogy a líbiai erőszakcselekmények megsértik a nemzetközi és az általános erkölcsi normákat.

Obama elmondta, hogy kormánya a helyzettel kapcsolatban mérlegeli a fellépés minden változatát, mind önállóan, mind pedig a nemzetközi összefogás alapján, s méltatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedden egyhangúlag meghozott határozatát, amely az erőszak beszűntetésére szólította fel Líbiát.

Barack Obama bejelentette, hogy Bill Burns külügyi államtitkárt Európába és a közel-keleti térség országaiba küldi, hogy konzultációkat folytasson a líbiai helyzetről, Hillary Clintont külügyminisztert pedig – aki a beszéd idején az elnök oldalán állt a Fehér Házban – jövő hétfőn az Emberi Jogok Tanácsának genfi ülésére.

Az elnök első számú prioritásként az amerikai életek védelmét nevezte meg Líbiában. A térségbeli többi változással, így a tunéziai és egyiptomi békés demokratikus átmenettel kapcsolatban Obama úgy fogalmazott, hogy azokat a folyamatokat a térség népei irányítják, s hogy a változás nem az Egyesült Államok, vagy valamilyen más hatalom tevékenységének eredménye.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: továbbra is kritikus a helyzet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik