Nagyvilág

A jemeni elnök a tüntetőket védi

A jemeni elnök utasítást adott a biztonsági erőknek arra, hogy kerüljék az összetűzést a tüntetőkkel, sőt védjék meg őket, és akadályozzák meg azt is, hogy a kormányellenes erők összecsapjanak a kormánypártiakkal.

Ezt maga Ali Abdallah Szaleh jelentette be szerda este országa washingtoni nagykövetségén keresztül kiadott közleményében. Szerdán ismét voltak kormányellenes tüntetések. Áden kikötővárosban a biztonsági erők könnygáz bevetésével szétkergették az elnök távozását követelőket, Szanaában pedig kormányhívek támadták meg az ellenzékieket.

Szaleh mindeddig kizárta annak lehetőségét, hogy lemondjon és átadja a hatalmat a szerinte az anarchiát támogató ellenzéknek. Az államfőhöz hű erők gyakran bottal, tőrrel felfegyverkezve próbálják meg feloszlatni a fővárosban, Szanaában és másutt az ellenzékiek megmozdulásait. A törvényhozás kilenc képviselője távozott már Szaleh kormányzó pártjából tiltakozásul a tüntetőkkel szemben alkalmazott kormányzati erőszak miatt. A honatyák 80 százaléka viszont még mindig kiáll az államfő mellett.
A jemeni elnök ellen tüntetők, és a rájuk kilőtt töltények hüvelyei

A jemeni elnök ellen tüntetők, és a rájuk kilőtt töltények hüvelyei

Az egyik lemondott képviselő, Abdulazíz Dzsubari kijelentette, hogy az embereknek joguk van békésen tiltakozni. A képviselők írtak egy tíz pontból álló levelet Szaleh elnöknek, és ebben azonnali reformok bevezetését, valamint a hadsereg átalakítását szorgalmazták, hogy az jobban képviselje a jemeni társadalom egészét, továbbá segítse az átmenetet egy hiteles demokráciába.

Az államfő eddig számos szóbeli ígéretet tett változtatásra, egyebek között arra, hogy elnöki mandátumának lejártakor nem jelölteti magát újra, és hogy a fiát sem fogja a hatalomba segíteni. Az ellenzéki pártok viszont a velük szembeni erőszak miatt gyanakodva fogadják Szaleh párbeszédet szorgalmazó felhívásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik