Nagyvilág

Tripoli közelében harcolnak

A líbiai hadsereg Moammer Kadhafi államfőhöz hű erői támadást indítottak a Tripolitól délnyugatra fekvő, felkelők kezén lévő az-Závija városa ellen - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva.

A hadsereg egy volt tisztje az-Závijából azt mondta a tévének, hogy “nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült.” Egy másik szemtanú telefonon arról számolt be az amerikai hírügynökségnek az-Závijából, hogy a hadsereg egyik egysége szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben Moammer Kadhafi forradalmi vezető távozását követelő tiltakozók táboroztak, és több tiltakozó is meghalt vagy súlyosan megsebesült.

Lesz felelősségre vonás

Felelősségre vonásra számíthatnak a líbiai atrocitások elkövetői és elrendelői – mondta a brit külügyminiszter. William Hague a BBC rádió délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: a líbiai rezsim “súlyos bűncselekményeket” követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány “keresni fogja a módját” a felelősök elszámoltatásának. “Jól teszik, ha ezt észben tartják, mielőtt újabb hasonló akciókra adnak parancsot” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Kadhafi líbiai vezető és a rezsim többi magas rangú tagja ellen a rendszer bukása esetén vádat lehet-e majd emelni háborús bűncselekmény címén, Hague kitérően annyit mondott: London nemzetközi vizsgálat elindítását fogja szorgalmazni, és ehhez más országokat is meg kell még nyernie.

Pintér: haza kell juttatni az uniós polgárokat

“Elsődleges feladatunk a Líbiában rekedt EU-állampolgárok hazahozatala az unióba” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben adott nyilatkozatában, az uniós országok belügyminisztereinek tanácskozása előtt. Pintér a magyar EU-elnökség képviseletében elnököl a megbeszélésen.

A magyar belügyi tárca irányítója elmondta: a polgári védelmi központokat – így az uniós megfigyelő és információs központot is – működésbe helyezték. Lehetőség van arra, hogy a tagállami felajánlások nyomán hajókkal Máltára szállítsák az uniós polgárokat, ahonnan aztán minden ország repülővel hazaszállítja saját állampolgárait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik