Nagyvilág

„Kadhafi pszichopata”

A szokatlanul éles kijelentést Christian Wulff német államfő tette. Közben Líbiában már csak a főváros van az uralkodó hatalma alatt. Összefoglaló.

A német és az olasz államfő egybehangzó véleménye szerint a Líbiában tomboló állami erőszakkal szemben egységes és bátor fellépésre van szükség az Európai Unió részéről. Christian Wulff és Giorgio Napolitano erről csütörtökön Berlinben folytatott eszmecseréjén állapodott meg. A vendéglátó német politikus éles szavakkal bélyegezte meg Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. Ami annak országában folyik, az Wulff szavai szerint “állami terrorizmus, ilyesmire csak pszichopaták képesek”.

Már csak néhány hely

Ellentámadást indítottak a kormányerők csütörtökön a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában, mivel a Moammer Kadhafi távozását követelő tüntetők a fővároshoz közel eső fontos városok elfoglalásával egyre inkább fenyegetik líbiai vezető hatalmi bázisát. Az al-Arabíja arab hírtelevíziónak a hadsereg egy volt tisztje az-Závijából telefonon azt mondta, hogy “nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült”.

A Kurina című lap szerint a harcoknak a városban 23 halottja és 44 sebesültje van. A lap megjegyezte: a heves lövöldözés miatt egyes sebesültek nem jutnak el a kórházba, mások viszont elviszik sebesült hozzátartozóikat a kórházakból attól tartva, hogy Kadhafi-párti milicisták kezére jutnak.

Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű nem kormányzati szervezet szerint Kadhafi milicistái statáriális gyilkosságokba kezdtek a tripoli kórházakban, kivégzik a sebesült felkelőket.

Drogos felkelők!

A líbiai vezető a televízióban sugárzott beszédében részvétét fejezte ki az az-Závijában elesett biztonságiak hozzátartozóinak, és azt hangoztatta, hogy a tüntetések Oszama bin Laden terrorista vezér érdekeit szolgálják, ő manipulálja a népet. Kadhafit telefonon kapcsolták, csak a hangja volt hallható. Egyebek között azt állította, hogy az erőszakhoz folyamodó emberek be vannak drogozva.

A kábítószereket külföldi ügynökök terjesztik… Az al-Kaida ügynökei kihasználják a tinédzsereket, a tejeskávéjukba hallucinogén anyagokat kevernek… Ép eszű ember nem csatlakozik a tüntetőkhöz – mondta. A lázadók szerinte “szeretnék megbénítani az országot, bezárni az üzleteket, lezárni az utakat”. “Ezt az ép eszű líbiaiak nem engedik meg” – jelentette ki.

“Ne hagyjátok, hogy bin Laden az uralma alá hajtson benneteket… vegyétek el a fegyvereket” – szólította fel a lakosságot. Arra kérte az utcákra vonult fiatalok szüleit, hogy “vigyék haza a fiaikat”, megelőzve így a polgárháborút.

Magáról kijelentette, hogy “csak morális hatalma van”, amivel azt sugallta, hogy nem hagyományos típusú államfő, hanem egy népi forradalom vezetője. Az állította, hogy már “1977-ben átadta a hatalmat… A hatalom a nép és a népi bizottságok kezében van”, és ő “nem felelős a halálesetekért és rombolásért”.

A NATO nem lép

A NATO nem avatkozik be a líbiai konfliktusba – jelentette ki a szövetség főtitkára újságírók előtt kijevi hivatalos látogatásán.
Anders Fogh Rasmussen közölte, hogy a NATO nem kapott ilyen értelmű felkérést. Egy ilyen felkérésnek ENSZ-mandátumon kell alapulnia – fűzte hozzá. A főtitkár kijelentette: a líbiai események egyetlen NATO-tagállamot sem veszélyeztetnek, bár a konfliktus hatalmas tömegek menekülését válthatja ki.

Közösen ítélte el az Európai Unió és Oroszország, hogy Líbiában a hatóságok erőszakot alkalmaztak békés tüntetőkkel szemben. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő – számos miniszterének társaságában – Brüsszelben tárgyalásokat folytatott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. Hangsúlyozták azt is, hogy Líbiában biztosítani kell a polgári személyek és a külföldiek épségét. Sürgették, hogy a felek mutassanak felelősséget, továbbá tartsák tiszteletben az egyetemes és az emberi jogokat.
Franciaország szerint a líbiai hatalom által elkövetett erőszakot “emberiesség elleni bűntettnek lehetne minősíteni” és megfontolandó a kérdésnek a Nemzetközi Büntetőbíróság elé való utalása – jelezte a francia külügyminisztérium. A tárca közleménye emlékeztetett: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart genfi székhelyén, hogy megvitassa azt az európai uniós határozati javaslatot, amely elítéli a Líbiában “jelenleg folyó elfogadhatatlan és tömeges erőszakot”.

A minisztérium szerint “ezt az erőszakot emberiesség elleni bűntettnek lehetne minősíteni”. Az Európai Unió ennek érdekében egy független ENSZ-missziót küldene Líbiába, hogy kivizsgálja az emberi jogok megsértését és megállapítsa az esetleges bűncselekményeket. Felelősségre vonásra számíthatnak a líbiai atrocitások elkövetői és elrendelői – mondta a brit külügyminiszter. William Hague a BBC rádió politikai magazinműsorában kijelentette: a líbiai rezsim “súlyos bűncselekményeket” követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány “keresni fogja a módját” a felelősök elszámoltatásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik