Nagyvilág

Repülési tilalmat terveznek Líbia felett

Szükségessé válhat repülési tilalmi övezet létesítése Líbia légterében, hogy megvédjék a civil lakosságot a légierő támadásaitól - jelentette ki szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosa, csatlakozva a mások által már korábban megfogalmazott követeléshez.

Navi Pillay azt mondta, hogy amennyiben a civilek elleni légicsapásokról szóló, meg nem erősített jelentések igazolást nyernek, “azonnali szükség lesz egy ilyen fokú védelemre”. Az ENSZ-illetékes az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: “elborzadt” a líbiai erőszak mértékén, amelyet olyan tüntetők ellen alkalmaztak, akik csak alapvető emberi jogaikat követelték.

Sűrűsödnek a felhívások a világszervezethez, hogy léptessen életbe repülési tilalmi övezetet Líbiában, megakadályozandó Moammer Kadhafi líbiai vezetőt abban, hogy légicsapásokat rendeljen el a felkelők ellen, akik több városban átvették az ellenőrzést.
Ibrahim Dabbasi, Líbia helyettes ENSZ-nagykövete, aki felszólított Kadhafi megbuktatására, sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a tiltakozók védelmében rendelje el a repülési tilalmat. Peru, amely felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával, hasonló kéréssel fordult a testülethez. David Owen volt brit külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy Kadhafi tömegpusztító fegyvereket is bevethet saját népe ellen, ezért a nemzetközi közösségnek repülési tilalmi övezetet kellene létesítenie Líbia légterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik