Külföld

Megkoszorúzták Mátyás szobrát Kolozsváron

admin
admin

2011. 02. 23. 20:01

Mintegy háromszázan vettek részt szerdán Kolozsváron a Mátyás király szoborcsoportnál szervezett ünnepségen, amelyen megkoszorúzták a volt magyar király születésnapja alkalmából az egykori uralkodónak emléket állító Fadrusz János-műalkotást.

Az eseményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetei, csaknem húsz kolozsvári civil szervezet és a római katolikus egyház szervezte. A szervezők a szobor jelképes, nem hivatalos újraavató ünnepségének szánták az eseményt, miután a román és a magyar állam közös finanszírozásának köszönhetően tavaly év végén befejeződtek a majdnem száztíz éves szobor restaurálási munkálatai.

forrás: Oláh Tibor/MTI

forrás: Oláh Tibor/MTI

Molnos Lajos RMDSZ-es kolozsvári önkormányzati képviselő rövid beszédben méltatta az egykori uralkodót. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a szobrot, többek között Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter is. Kelemen a sajtónak nyilatkozva bejelentette: a szobor hivatalos újraavatására április 2-án, szombaton kerül sor, miután a magyar féllel véglegesítették a hivatalos ünnepség időpontját. A Kolozsvár főterén 1902-ben felállított Mátyás király szoborcsoport felújításáról a román és a magyar állam állapodott meg, így Románia és Magyarország fele-fele arányban állta a restaurálás költségeit. A munkálatok többszöri határidő-módosítás után tavaly november végén értek véget.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.