Nagyvilág

Kadhafi tömegpusztító fegyvereket is bevethet

Tömegpusztító fegyvereket is bevethet saját népe ellen Kadhafi líbiai vezető - mondta szerdán Lord David Owen volt brit külügyminiszter.

A veterán brit politikus, aki rendszeresen kommentál külpolitikai fejleményeket a sajtóban és a médiában, a BBC rádió szerda reggeli politikai hírmagazinjában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Kadhafinak rendelkezésére állnak vegyi és biológiai fegyverek, és mivel “mélységesen instabil” személyiség, ezeket használhatja is a felkelés részvevői ellen.

Owen szerint a nemzetközi közösségnek repüléstilalmi övezetet kellene létesítenie Líbia légterében.

Lord Owen szerint katonailag teljes mértékben kivitelezhető a líbiai repüléstilalmi övezet, hogy megakadályozzák a líbiai légierő bevetését a lakosság ellen, bár ehhez ENSZ-határozat kellene.

Az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezete szerint Líbiának még három hónapja van arra, hogy betartsa a mustárgáz-készlete megsemmisítésére vállalt határidőt.

Tripoli 2004-ben egyezett bele, hogy felszámolja titkos atomfegyver-programját, illetve vegyi- és biológiai fegyverkészletét, amiért cserében az Egyesült Államok feloldotta a Líbiával szembeni utazási embargóját. A líbiai lépés nyomán az Európai Unió is javított viszonyán az arab országgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik