Nagyvilág

Befagyaszthatják Mubarak vagyonát

Franciaország teljesíteni akarja az egyiptomi főügyész kérését, hogy fagyasszák be Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnöknek és családjának az országban fellelhető vagyonát.

Bernard Valero francia külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy megkapták az erre vonatkozó hivatalos kérelmet Kairóból. A korrupcióról szóló ENSZ-konvenció 55. cikkével és korábbi nyilatkozataival összhangban Michele Alliot-Marie külügyminiszter utasítást adott arra, hogy azonnal továbbítsák a dokumentumot az illetékes hatóságoknak. Valero tájékoztatása szerint az ügyben egyeztettek az európai partnerekkel, hogy a lehető legkedvezőbb választ adják az egyiptomi hatóságoknak.

A párizsi külügyminisztérium nem adott információkat arra vonatkozóan, hogy a Mubarak-család mekkora és milyen vagyonnal rendelkezik Franciaországban. Líbiáról szólva Bernard Valero közölte, hogy az éjszaka folyamán 335 francia és 56 külföldi állampolgárt menekítettek ki Tripoliból a francia légierő két gépével.
A francia vezérkar tájékoztatása szerint egy újabb repülőt szerda délelőtt indítottak el Líbiába, s várhatóan este vagy az éjszaka érkezik vissza a gép Párizsba. Bár célpontot nem közöltek, valószínűleg a Tripolitól 660 kilométerre délre fekvő Szebha városba tart a repülő, itt ugyanis líbiai sivatagi túrán részt vevő francia turisták várakoznak az evakuálásra.

A líbiai francia közösség becslések szerint mintegy 750 emberből áll. Laurent Wauquiez francia Európai-ügyi államtitkár úgy tudja, hogy szerdán még mindig mintegy 300 francia tartózkodott az észak-afrikai országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik