Nagyvilág

Pusztító földrengés Új-Zélandon, sok halott

Legalább 65 halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek - közölte John Key miniszterelnök.

Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a Déli-szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 360 ezer lakosú városában. Bob Parker polgármester háborús övezethez hasonlította városát. Pataki Eszter, a külügyminisztérium szóvivője a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, nagy bizonyossággal állíthatja, hogy a katasztrófának nincs magyar áldozata.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint több emeletes épületek roskadtak össze, házak falai dőltek az utcára, járdák, utak szakadtak be. A vasúti és a közúti közlekedés összeomlott. A helybeliek ezrei sokkos állapotban bolyongtak az utcákon. A repülőteret lezárták, a telefonvonalak megszakadtak, a csővezetékek vízzel árasztották el az utcákat. Egy helyi rádió szerint legalább százan rekedhettek a megrongálódott épületekben.

Egyes beszámolók szerint ledőlt a város ikonikus katedrálisának tornya is. Egy helyi tévéállomás szerint holttesteket ástak elő egy hostel és egy könyvesbolt romjai alól, s egy a földrengés miatt történt furgonbalesetben turisták is meghaltak.

Az amerikai hírügynökség az új-zélandi rendőrségtől úgy értesült, a halálos áldozatok között vannak annak a két busznak az utasai is, amelyeket összeomló épületek temettek maguk alá.

A polgármester szükségállapotot rendelt el, és utasította a város lakóit, hogy gyülekezzenek a városközpontban. A rengés 6,3-as erősségű volt. Öt hónapon belül ez volt a második nagyobb erejű földrengés városban, a legutóbbi viszont halálos áldozatokkal nem járt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Videoriport a helyszínről (Stuff.co.nz)

Megdöbbentő képek a földrengésről (New Statesman)

Christchurch a földrengés előtt és után (News.com.au)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik