Nagyvilág

Medvegyev: fanatikusok miatt fog lángolni az arab világ

Több évtizednyi instabilitás vár azokra az arab államokra, ahol fanatikusok kerülhetnek hatalomra – mondta Dmitríj Medvegyev orosz államfő kedden egy kaukázusi biztonsági értekezleten.

Az Associated Press hírügynökség szerint Medvegyev elnök a Vlagyikavkazban megtartott biztonsági találkozón tett kijelentésében nem nevezett meg konkrét államokat, de egyértelműen a forrongó közel-keleti és észak-afrikai országokra célzott.

Az orosz elnök azon véleményének adott hangot, miszerint ezen országok bonyolultak, és kemény idők előtt állnak, amely fanatikusok hatalomra kerülését hozhatja majd. Mindez több évtizednyi lángolást, és a szélsőségesség elterjedését fogja eredményezni – fogalmazott Medvegyev, aki hozzátette: a változást akaróknak esélyt kell adni, de a vérre szomjazókat vérbe kell fullasztani.

Az államfő leszögezte: nem engedik, hogy a közel-keleti forgatókönyv valósuljon meg Oroszországban.

Az orosz elnök szavai éles ellentétben álltak az Európai Unió véleményével, amely hétfői közleményében élesen elítélte a líbiai kormányellenes tüntetők ellen alkalmazott erőszakot.

A tunéziai és egyiptomi népfelkelések a több évtizede hatalmon lévő államfők lemondását eredményezték, az elégedetlenség átterjedt a térség többi diktatórikus államára is: hetek óta tartó tüntetések zajlanak Jemenben, Bahreinben, Marokkóban és Jordániában is. Líbiában hétfőn eszkalálódott a helyzet, amikor a hadsereg éles lőszerrel lőtte a kormányellenes tüntetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik