Nagyvilág

Kadhafi nem távozik, a belügyminiszter már átállt

Moammer Kadhafi líbiai vezető kijelentette: a "forradalom vezetője" marad hazájában.

A líbiai vezető – akinek hatalmát példa nélküli lázadás fenyegeti – kedden hangsúlyozta: nincs hivatalos tisztsége, amelyről lemondhatna. A Líbiát közel 42 éve vezető Kadhafi a televízióban közvetített beszédében kijelentette, hogy nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában mártírhalált fog halni. Felszólította a hadsereget és a rendőrséget, hogy vonja ellenőrzése alá a helyzetet.

Dacos hangvételű, de zavaros beszédében “patkányoknak és zsoldosoknak” titulálta a hatalma ellen fellázadt tüntetőket, akik – mint fogalmazott – a líbiai törvények szerint halálbüntetést érdemelnek. A tiltakozókat a (pekingi) Tienanmen térihez hasonló visszavágással fenyegette meg. Felszólította egyúttal a híveit, hogy szerdán vonuljanak ki az utcára, ezzel fejezve ki, hogy támogatják őt.

A líbiai belügyminiszter bejelentette, hogy átállt a tüntetőkhöz, és támogatja a “Február 17. forradalmat” – közölte kedden az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A tévé egy amatőr videofelvételt közvetített, amely Abdel Fattah Junesz al-Abidi belügyminisztert íróasztalánál ülve mutatta, amint felolvassa a nyilatkozatát, és sürgeti a líbiai hadsereget, hogy csatlakozzon a néphez és annak “legitim követeléseihez”.

Külföldi – csádi, marokkói és tunéziai – zsoldosokat is bevetett Moammer Kadhafi líbiai vezető a tüntetők ellen – állította korábban egy Líbiából Egyiptomba menekült fiatalember. Az al-Bayda városból érkezett egyetemista – aki részt vett a tripoli rezsim megdöntésére szervezett megmozdulásokban – elmondta, hogy a múlt hét szerdáján mintegy háromszáz ember tüntetett a város utcáin. A rendőrség egy órával a megmozdulás kezdete után könnygázt vetett be, s mivel a tömeg nem oszlott szét, lőni kezdett. A múlt hét pénteken a nyilatkozó szerint a zsoldosok mintegy 40 embert öltek meg az al-Bayda melletti Sahatban. A két településen két nap alatt összesen 150 volt a halálos áldozatok száma.

Egymás után jelentették be kedden a világ országai, hogy megszervezik vagy már meg is kezdték állampolgáraik kimenekítését a polgárháború szélére sodródott Líbiából. Egy kairói bejelentés szerint a kelet-líbiai nagyváros, Bengázi repülőterének kifutópályáját lebombázták, ezért az egyiptomi légitársaság gépei nem tudnak leszállni. Görögország bejelentette, hogy több hajót küld Líbiába a görög közösség és mintegy 15 ezer kínai evakuálására. A kínaiak kimenekítését Peking kérte Athéntól.

Az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a líbiai erőszakot és teljességgel elfogadhatatlannak tartja a kormányerők által rendezett “vérfürdőt” – jelentette ki kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton felszólította a tripoli vezetést, hogy vessen véget az erőszaknak és tartsa tiszteletben a líbiaiak egyetemes szabadságjogait, beleértve a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot.

Az Arab Liga felfüggesztette Líbia részvételét a szervezet ülésein – jelentették be az Arab Liga rendkívüli találkozóján Kairóban.

Az Európai Unió felfüggeszti Líbiával a keretmegállapodásról folyó tárgyalásokat – ezt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kairóban jelentette be kedden. Catherine Ashton kairói tárgyalásait követően Líbiáról beszélve újságíróknak elmondta, hogy “az erőszak összes formáját” elítéli és mindenkit felszólított, hogy “tanúsítson önmérsékletet”.

Egyöntetűen szabadságmozgalomnak tartják az európai uniós tagországok fejlődő világgal foglalkozó miniszterei az észak-afrikai országokban tapasztalható megmozdulásokat – jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár a miniszterek brüsszeli informális találkozóját követően, kedden. Hozzátette, hogy szabadságmozgalom jellegbe ugyanakkor esetenként keverednek szociális és gazdasági megfontolások, illetve vallási, néha akár fundamentalista motiváció is.

Németh Zsolt rámutatott arra is, hogy a mostani történések párhuzamba állíthatók az 1989-90-es közép- és kelet-európai rendszerváltozásokkal, hiszen polgári demokratikus forradalmi jellegzetességeik is vannak.

A líbiai tüntetők felfegyverzésére szólította fel a nyugati országokat a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai újság, míg a The Washington Post című napilap a líbiai vezetők nemzetközi bíróság elé állítását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik