Nagyvilág

Bojkottálták a koszovói elnökválasztást

Bojkottálta a keddi elnökválasztást a koszovói ellenzéki honatyák többsége. A Koszovói Demokratikus Liga (LDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), valamint a Vetevendosje (Önrendelkezés) jobbszélső párt képviselői hevesen bírálták az egyetlen jelöltet, a tervezett kormánykoalíció által javasolt Behgjet Pacollit, majd elhagyták a termet. Ez azt jelenti, hogy Pacollinak nincs meg az első körben szükséges kétharmados szavazattöbbsége.

A különleges parlamenti ülésen eleve csak 81 képviselő jelent meg a 120-ból, a bojkott miatt pedig végül csak 67 honatya szavazott. Közülük 54-en vették pártfogásukba Pacollit, 11-en ellene voksoltak, ketten pedig tartózkodtak.

A tervezett kormánykoalíció, azaz Hasim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokratikus Pártja (PDK), Pacolli Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű szervezete, valamint egy szerb és egy másik kisebbségi párt nem rendelkezik kétharmados többséggel az országgyűlésben, így Pacollit legjobb esetben is csak harmadik körben választhatják meg, amikor már az egyszerű többség is elég.

Az üzletemberből lett politikust a PDK-n belül sem szívleli mindenki, s a helyzetet tovább bonyolítja, hogy Pacolli az államfői tisztség elnyerésétől tette függővé pártjának részvételét a Thaci-féle kormánykoalícióban. Pacolli évtizedekkel ezelőtt elhagyta Koszovót. 1991-ben Svájcban létrehozta a Mabetex nevű építkezési vállalatot, amely gyakran kap kecsegtető és szövevényes megrendeléseket az oroszoktól. A politikus felesége is orosz. Moszkva Szerbiával együtt elutasítja Koszovó függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik