Nagyvilág

Lángoló épületek a líbiai fővárosban

Megrohamozták és kifosztották a tüntetők a líbiai állami televízió székházát Tripoliban, ahol éjszaka több középületet - közte rendőrőrsöket - is felgyújtottak.

A főváros több részéről éjszaka és hajnalban fegyverropogás hallatszott, míg a város munkásnegyedének számító Gurgi kerületet könnygázzal árasztotta el a rendőrség, hogy feloszlassák a kormányellenes megmozdulásokat.Tripoliból és Líbia más részeiből eközben menekülni kezdtek a külföldiek, elsősorban azután, hogy Szaif al-Iszlam Kadhafi, az országot irányító Moammer Kadhafi fia hajnali televíziós beszédében vérfürdőt helyezett kilátásba, ha nem csillapodnak a megmozdulások.

Trinidad Jimenez spanyol külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió felkészül az állampolgárainak evakuálására. “Rendkívüli módon aggódunk, és szervezzük az EU-polgárok esetleges kimenekítését Líbiából, különösen Bengáziból” – mondta a miniszter Brüsszelben, ahol hétfőn folytatódik az uniós külügyminiszterek egy nappal korábban kezdődött találkozója.

Szintén felkészült a munkatársainak a kimenekítésére a BP vállalat. A brit energetikai óriás tájékoztatása szerint mintegy 140 munkavállalójuk dolgozik Líbiában. Mint közölték, folyamatosan figyelik a kialakult helyzetet, és a dolgozók családtagjait és a nélkülözhető munkatársakat akár egy-két napon belül is ki tudják menekíteni az országból.

A norvég Statoil, az osztrák OMV és a spanyol Repsol egyaránt kimenekítette külföldi alkalmazottjait az arab országból. A brit-holland Shell egyelőre külföldi alkalmazottjainak a családtagjait evakuálta. Ugyanígy járt el Nagy-Britannia tripoli nagykövetsége.

AJÁNLOTT LINKEK:

A hatalom visszavág: könnygázzal, gumibotokkal, éles lőszerrel (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik