Nagyvilág

Újabb dominó dőlhet: már Marokkóban is tüntetnek

Több ezren tüntettek politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve.

A marokkói főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción fejezzék ki a változások iránti igényüket. Az arab világot megrázó tüntetések óta Marokkóban először vonultak utcára elégedetlenkedők.

A tüntetők “A király uralkodjon, és ne kormányozzon!” vagy éppen “A nép új alkotmányt akar!” feliratú transzparenseket tartottak magasba. A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó fiatalok egybehangzóan azt mondták, hogy nincs kifogásuk a király ellen, de igazságosabb országot és több munkalehetőséget akarnak. Mások a korrupció ellen szóltak, és több szabadságot akarnak. A tiltakozásokat marokkói fiatalok indították el a Facebook közösségi hálózaton. Február 20. Mozgalom a Változásokért néven csoportot hoztak létre, s békés tüntetésre szólították fel híveiket. Rövid időn belül 19 ezren csatlakoztak a felhíváshoz.

A hatóságok többször hangsúlyozták, hogy a tüntetésekre szólító felhívások és maguk a demonstrációk is a politikai nyitottságot mutatják. Az ország pénzügyminisztere pozitívnak minősítette, hogy a fiatalok a Facebookon kifejezhetik gondolataikat és érzelmeiket, de óva intett a tüntetésektől. “Bármiféle kisiklás… azzal fenyeget, hogy néhány hét alatt elveszítjük mindazt, amit egy évtized alatt felépítettünk” – mondta a miniszter.

Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására. Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.VI. Mohamed király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt komoly reformokat hajtott végre. A kormány intézkedéseket tett az emberi jogok megsértéséinek visszaszorítására, a szegénység enyhítésére és az írástudatlanság felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik