Nagyvilág

Twitteren üzent az országnak a kormány

A bahreini kormányzat párbeszédet kezdett a reformokat követelő ellenzéki csoportokkal - jelentette be a kabinet.

A manámai tájékoztatási kormányhivatal a Twitter mikroblogon közzétett üzenetében tudatta, hogy “párbeszéd kezdődött a koronaherceg és politikai csoportok között”. A hivatal részleteket nem hozott közölt a megbeszélésekről. A trónörököst az uralkodó, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk előző nap bízta meg azzal, hogy kezdjen párbeszédet a síita ellenzékkel, nyilvánvalóan a feszültség csökkentése érdekében. A párbeszéd megkezdése előtt újra tüntetők vették birtokukba Bahreinben az eddigi megmozdulások fő helyszínét, a Gyöngy teret: több ezer ember özönlött vissza a főváros központjában lévő területre.

Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség felszámolta a tüntetők Gyöngy téren felütött sátortáborát: a műveletben négy ember meghalt, 231-en megsebesültek. A főként síita tiltakozók szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír téren alakították ki “támaszpontjukat”. A Gyöngy teret ezután a hadsereg egységei szállták meg, ám miután az Öböl-menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője szombaton a bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manáma utcáiról való visszavonását követelte a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalások feltételeként, a trónörökös utasítást adott a katonai egységek távozására.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesének számító Bahreinben a szunnita al-Kalifa dinasztia uralkodik. Az ország síita többsége régóta panaszkodik arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri, ha állami állást akar betölteni, lakáshoz vagy egészségügyi ellátáshoz akar jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik