Nagyvilág

Kínába is beszökhet a neten szerveződő forradalom?

Tüntetésre gyülekezőket oszlatott szét a rendőrség Peking belvárosában.

Kisebb tömeg gyűlt össze Peking belvárosában, a Vangfucsing bevásárlóutcában helyi idő szerint vasárnap délután, de a tüntetésre készülők mintegy száz főre duzzadt csoportját a rendőrség feloszlatta.

Az emberek délután két óra körül kezdtek gyülekezni a forgalmas utca McDonald’s étterménél, ahol kíváncsiskodók csatlakoztak hozzájuk – számol be a történtekről a Hszinhua hírügynökség, amely megjegyzi, hogy a tömeg legfeljebb száz fős lehetett, s külföldi újságírók is voltak az utcában. A beszámoló szerint akkor, amikor a rendőrjárőrök két férfit ki akartak emelni a tömegből, kamerával felszerelt külföldi riporterek zárták őket körbe. Az embereknél nem volt transzparens és jelszavakat sem skandáltak. A rendőrök fél órán belül szabaddá tették az utat és a gyülekezők nagyobb része elhagyta a helyszínt. A legfrissebb jelentések szerint Pekingben három embert előállítottak, s a rendőrök elvették a telefonját egy 25 éves fiatalembernek, aki a gyorsétterem előtt fehér jázminvirágot helyezett egy virágládába és fényképezett.

A húszmilliós Sanghajban a hírek szerint három kiabáló és dulakodó emberrel szemben jártak el a rendőrök, akik a magas élelmiszerárakra panaszkodtak. A CNA tajvani hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy a város központi terén megerősítették a rendőri jelenlétet, sok a sétáló és sárkányt eregető.

Korábbi hírek szerint először a “Boxun” kínai nyelvű amerikai székhelyű internetes weblapon jelentek meg ismeretlen eredetű blogbejegyzések, amelyek tüntetőket hívtak az utcára Kína 13 városában, köztük Pekingben és Sanghajban. A tunéziai “jázmin forradalomra” utaló felhívás a követelések megfogalmazásában is segítséget nyújtott: “ennivalót akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk és tisztességes bánásmódot akarunk”. A hírügynökségi jelentésekből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a Pekingben összegyűltek nagy része számára nem volt világos, hogy mi okból csoportosultak.

A Boxun vasárnap arra panaszkodott, hogy a felhívás után hekkertámadás érte. Az oldal üzemeltetői nyilatkozatukban azt közölték, hogy nem áll módjukban a bejegyzés eredetét megállapítani.

Pekingben az egyidejű nagyszámú sms-üzenetek küldésének szolgáltatása – a hivatalos indoklás szerint frissítés miatt – vasárnap nem volt aktív. Ugyancsak vasárnap a “jázmin” szóra nem lehetetett rákeresni a kínai mikroblog szolgáltatóknál, ahogyan az “Egyiptom” szó is kikerült – már két hete – a kereshető szavak közül.

A hírügynökségek egyebek között azt állapítják meg, hogy a kampány nem talált visszhangra az átlagpolgárok körében, aminek okát a média és az internet korlátozásában látják. Emberjogi szervezetek becslése szerint több tucat aktivistát vettek őrizetbe, vagy figyelmeztettek, hogy maradjanak távol a tervezett tüntetésektől. Más jelentések szerint még az emberjogi ügyekben aktív máskéntgondolkodók számára sem volt világos, hogy kik és pontosan milyen célból adták közre a mostani felhívást. A “megcélzott” nagyvárosokból, Kantonból (Guangzhou), Tiencsinből (Tianjin), Vuhanból (Wuhan) és Csengtuból (Chengdu) vasárnap fokozott rendőri jelenlétről érkeztek jelentések.

Elemzők a meglévő társadalmi feszültségek ellenére sem látják reális esélyét annak, hogy ma ugyanazon okok miatt, amelyek zendülési hullámot indítottak el Észak-Afrikában és a Közel-Keleten Kínában is utcára lehetne vinni az embereket. Mások úgy vélik, Kínában ezer embert rövid idő alatt szinte bármire lehet mozgósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik