Nagyvilág

Ismét tüntetnek Tuniszban

Pár hét viszonylagos nyugalom után ismét utcákra vonultak a kormányellenes tüntetők Tuniszban.

Az ország fővárosában vasárnap már második napja tüntettek az átmeneti kormány lemondását, egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és a parlamenti rendszer bevezetését követelő tunéziaiak, akik egyre csalódottabbak a bűnözés robbanásszerű terjedése és a szegények megsegítését célzó elégtelen kormányzati intézkedések miatt.

Bár a kormány figyelmeztetett a tömegtüntetések tilalmára, a miniszterelnöki hivatal előtt vasárnap mintegy 40 ezren követelték a kormány lemondását és a bérek emelését. Két katonai helikopter alacsonyan körözött a tömeg felett, a rendfenntartók pedig a levegőbe lőttek, de a tüntetők a téren maradtak. Előző nap, szombaton több mint 15 ezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson.

Tunéziában robbant ki tavaly decemberben az arab világot megmozdító és felrázó rendszerellenes tüntetéssorozat, amelynek eredményeként 23 évig tartó uralma után január 14-én elmenekült az országból Zin el-Abidin ben Ali elnök. Az átmeneti kormány élére azonban az a Mohamed Gannúsi került, aki már 1999 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget. Gannúsi az utca nyomására néhány nap múlva változtatott a kabineten, azaz menesztette Ben Ali több bizalmasát.

Gannúsi azt ígérte, hogy hat hónapon belül szabad választásokat tartanak. Létre is hozott egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy döntsön arról, milyen választásokat kellene rendezni. Több ellenzéki párt az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását és a “jázminos forradalom” vívmányainak megőrzését szolgáló bizottság létrehozását követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik