Nagyvilág

Arab dominó – Líbiában kétszáz halott, egy város már a tüntetők kezén – Összefoglaló

Líbiában forradalmi jellegű a tüntetéshullám, Bahrein fővárosának központját az ellenzék tartja ellenőrzés alatt, tüntetések voltak Marokkóban, folytatódtak a megmozdulások Jemenben.

Líbiában, amelyet Moammer Kadhafi ezredes már 42 éve irányít, a biztonsági erők 173 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések keddi kirobbanása óta a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint.

Az ellenzék fellegvárában, a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban a tüntetések már csaknem forradalomba csaptak át. Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk szerint a rendfenntartók előbb a tüntetők, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre lőnek. A véres leszámolások nyomán mintegy ötven líbiai vallási személyiség, értelmiségi és idős törzsi vezető vasárnap felszólította a biztonsági erők tagjait, hogy hagyják abba a mészárlást, mert “az ártatlan emberi lények meggyilkolását” tiltja Isten.

Líbiai megfigyelők szerint nem valószínű egy egyiptomi stílusú, az egész országot átfogó lázadás, mert Kadhafi a kőolajból származó busás jövedelmeknek köszönhetően kezelni tudja a szociális problémákat, emellett az ország nagy részén továbbra is nagy tiszteletnek örvend.

Miután Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az első líbiai tüntetések után felszólította Tripolit, hogy hagyjon fel az erőszakos akciókkal, s engedélyezze a szólásszabadságot, a líbiai külügyminisztériumba bekérették az EU-elnök Magyarország nagykövetét. Tripoli azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti az illegális bevándorlás elleni küzdelemben való részvételét, ha az unió továbbra is “bátorítja” a tüntetéseket – közölte Polner Gergely szóvivő.

Törökország repülőgépekkel evakuálja a Líbiában dolgozó több száz török állampolgárt. Egy osztrák katonai szállítógép Máltán várja, hogy szükség esetén azonnal ki tudja menekíteni Ausztria és más EU-tagállamok és arab országok polgárait. A magyar ülügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a belbiztonsági helyzet javulásáig lehetőleg halasszák el nem feltétlenül szükséges utazásaikat.

A Perzsa-öbölben, az V. amerikai flotta főhadiszállásául szolgáló Bahreinben is folytatódtak a politikai rendszer liberalizálását követelő tüntetések. El-Manamában több százan töltötték az éjszakát a Gyöngy téren, miután a koronaherceg parancsára kivonultak a rendőri és katonai alakulatok a fővárosból. A síita ellenzék vezetői még fontolgatják, hogy elfogadják-e a kormányzat javaslatát a tárgyalások megkezdésére. Egyelőre nincsenek közvetlen tárgyalások a felek között.

A fegyveres rendfenntartó erők csütörtök hajnalban három embert öltek meg és 231-et sebesítettek meg, pénteken pedig katonák lőttek a tömegbe, aminek következtében 95 ember sebesült meg.

Letartóztatták a jemeni szeparatista Déli Mozgalom vezetőjét vasárnap Ádenben, a fővárosban, Szanaában pedig lövések dördültek el az egyetemi campusnál, noha a rohamrendőröknek sikerült egymástól elszigetelniük a rendszerellenes tiltakozókat és a kormánypárti tüntetőket. Ádenben megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a fontosabb utcákon vasárnap harckocsik és páncélozott járművek jelentek meg. Az államfő vasárnap ismét párbeszédre szólította fel az ellenzéket, s az öt ember életét követelő hétvégi tüntetésekért “a rendszeren és a törvényen kívül álló elemeket” tette felelőssé.

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban is. A főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción követeljenek politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását. Elemzők szerint Marokkóban kevéssé valószínű a rendszer összeomlása. Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.

Pár hét viszonylagos nyugalom után ismét utcákra vonultak a kormányellenes tüntetők Tuniszban is. Tunézia fővárosában vasárnap már második napja tüntettek az átmeneti kormány lemondását, egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és a parlamenti rendszer bevezetését követelő tunéziaiak, akik egyre csalódottabbak a bűnözés robbanásszerű terjedése és a szegények megsegítését célzó elégtelen kormányzati intézkedések miatt. Bár a kormány figyelmeztetett a tömegtüntetések tilalmára, a miniszterelnöki hivatal előtt vasárnap mintegy 40 ezren követelték a kormány lemondását és a bérek emelését. Két katonai helikopter alacsonyan körözött a tömeg felett, a rendfenntartók pedig a levegőbe lőttek, de a tüntetők a téren maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik