Nagyvilág

Afganisztán – 4 nap alatt 64 polgári áldozat

Az afgán erők és a NATO-csapatok közös műveleteinek tulajdonítja Kunár tartomány kormányzója az áldozatokat .

Fazlulla Vahidi a Reuters brit hírügynökségnek azt állította, hogy húsz nőt, huszonkilenc gyereket és fiatal felnőttet, valamint tizenöt felnőtt férfit öltek meg Gázi Ábád járásban földi és légi műveletek során. A NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője közölte, hogy nincs tudomásuk civil halottakról.

Az ISAF pénteken arról számolt be, hogy több mint 30 lázadót öltek meg egy éjszakai akcióban Kunár tartományban. Szombaton azt is bejelentette, hogy február 16. óta katonai műveletek folynak Gázi Ábádban. Egy vasárnap kiadott közleményben az ISAF úgy fogalmazott, hogy két akcióban “meghatározatlan számú lázadóval” harcba bocsátkozott, s a műveletekhez légi támogatást kapott. A két utóbbi közleményben nem esett szó halottakról.

Az afgán kormány és nyugati partnerei között jó ideje feszültséget okoz, hogy a NATO vezette erők katonai műveleteinek – gyakran légicsapásoknak és éjszakai támadásoknak – civilek is áldozatul estek, olykor nagy számban. Az utóbbi két évben éppen ezért jelentősen megszigorította a NATO a légicsapások és az éjszakai támadások végrehajtásának szabályait, elkerülendő a polgári veszteségeket.

Egy ENSZ-jelentés szerint 2010 első tíz hónapjában húsz százalékkal növekedett a civil áldozatok száma az előző év azonos időszakához képest. Január-októberben 6215 polgári személyt ért támadás, közülük 2412 életét vesztette. A támadások több mint háromnegyedéért a tálib lázadók a felelősek, az afgán kormányerők és a külföldi csapatok számlájára pedig az esetek 12 százaléka írható. Utóbbi adat éves összehasonlításban 18 százalékos növekedést takar. Emberjogi szervezetek hasonló adatokat közöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik