Nagyvilág

Vezetőik szabadon bocsátásáért tüntetnek Bangkokban

A thaiföldi kormány "vörösinges" ellenzékének több tízezer híve kezdett tüntetést szombaton Bangkokban, a mozgalom vezetőinek szabadon bocsátását követelve.

A nagyrészt vidékiekből és városi munkásokból álló tüntetők a rendkívüli biztonsági szabályok megsértésével gyülekeztek a thaiföldi főváros három helyszínén, köztük a legfelsőbb bíróság előtt, amelynek rövidesen döntenie kell arról, szabadon engedi-e óvadék ellenében a vörösingesek hét vezetőjét, akiket a tavaly április-májusi erőszakos tiltakozások nyomán terrorizmus vádjával tartóztattak le.

A nagy erőkkel kivezényelt rendőrség szerint mintegy 30 ezer ember gyűlt össze kora estére a vörösingesek nagygyűlésére, ahol a szónokok egyebek közt a tíz héten át tartó tavalyi zavargások 91 halálos áldozata ügyében indított kormányzati vizsgálatot ostorozzák.

Az újabb tiltakozásra néhány hónappal a júniusra ígért thaiföldi választások előtt kerül sor. Elemzők szerint azonban a választás aligha oldja meg a délkelet-ázsiai térség második legnagyobb gazdaságának politikai válságát, sőt még nagyobb bizonytalanságot okozhat az országban, ha akár az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vezette és a hadsereg támogatását élvező Demokrata Párt, akár a száműzött Sinavatra korábbi kormányfő híveit tömörítő Népi Erő Pártja kétségbe vonja az eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik