Nagyvilág

Líbiában bekérették a magyar nagykövetet

A líbiai külügyminisztériumba bekérették Magyarország nagykövetét, ezzel jelezvén: a kormányzata elégedetlen az Unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásaival.

A francia Le Monde című újság szerint a líbiai külügyminisztérium főtitkára mindenekelőtt Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kijelentéseit bírálta. Ashton szerdán, azaz az első líbiai tüntetések után felszólította Tripolit, hogy hagyjon fel az erőszakos akciókkal, s engedélyezze a szólásszabadságot. A lap szerint a brüsszeli nyilatkozat hangneme meglehetősen óvatos – ám a líbiai diplomata mégis jelezte a magyar nagykövetnek, hogy ha Ashton újból így fogalmaz, a tripoli vezetés felfüggeszti együttműködését az EU-val az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Eközben szombaton újrakezdődtek a tiltakozó megmozdulások Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban.

A Human Rights Watch (HRW) nevű amerikai emberi jogi szervezet szerint a líbiai biztonsági erők 35 embert öltek meg péntek éjjel Bengáziban. Egy líbiai lap 24 halálos áldozatról adott hírt, s a véres akciót azzal magyarázta, hogy a tüntetők rendőrségi őrszobákat, illetve egy olyan katonai támaszpontot támadtak, ahol fegyvereket tároltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik