Nagyvilág

A rendőrség csírájában fojtotta el az algíri tüntetést

A hatalmas erőkkel felvonult algíri rendőrség csírájában elfojtotta az egyik ellenzéki szervezet tervezett tiltakozó nagygyűlését az algériai fővárosban.

A hatóságok betiltották a tervezett megmozdulást, s már szombat hajnalban pajzsokkal és gumibotokkal felszerelt rohamrendőrök zárták le a tervezett helyszín, a Május 1. tér környékét. A tüntetésre végül mintegy ötszázan gyűltek össze, de a rendőröknek sikerült kis csoportokra szétválasztani őket, majd kiszorítani a tér környékéről. Közben a dulakodásban súlyosan megsérült egy ellenzéki képviselő.

Algírban az elmúlt szombaton kétezer tüntető gyűlt össze változásokat követelve. A demonstrálók elhatározták, hogy minden szombaton újból tüntetnek, amíg az ország a demokrácia útjára nem lép. Nyilván a feszültségek csillapítására Ahmed Ujahia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy még a hónap vége előtt hatályon kívül helyezik a 19 éve érvényben lévő szükségállapotot, s ezzel párhuzamosan intézkedéseket hoznak a lakáshelyzettel, a foglalkoztatással és a kormány működésével kapcsolatban is. A szombati tüntetést szervező Nemzeti Koordináció a Demokráciáért és a Változásért (CNCD) nevű szervezet azonban közölte: a kormány álmegoldásokat rögtönöz, s nem lépnek vissza a megmozdulástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik