Nagyvilág

Még meg lehet állítani Iránt

Iránt még meg lehet állítani, ha elég magasra srófolják az atomprogram folytatásának költségeit - mondta a Budapesti Corvinus Egyetemen a közel-keleti helyzetről tartott előadásán Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettes.

A kormányban a hírszerzési és atomenergia-ügyi tárcát vezető miniszter hozzátette: két táborra szakadt a Közel-Kelet, az egyik oldalon a stabilitást támogató, békepárti, mérsékelt államok (például Egyiptom és Jordánia), míg a másik oldalon a radikális, fanatikus csoportok (Hezbollah, Hamász) és országok (Irán) találhatóak. Irán egyre nagyobb hatótávolságú rakétákat épít, s ez az urándúsítás növekvő ütemével, valamint az iszlám köztársaság forradalmi ideológiájával együtt aggodalmakra ad okot. Ugyanakkor Meridor rámutatott: Irán kereskedőnemzet, és a megfelelő nyomás eredményre vezethet nála, ahogy arra az 1980-88-as iraki-iráni háború befejezésekor, valamint a 2000-es évek elején az urándúsítás abbahagyásánál példa volt.

A közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban a politikus biztosított, hogy Izrael is kétállamos megoldásban gondolkodik, Ciszjordániában például már megmutatkoznak az államépítés első jelei, s a gazdasági növekedés is 8 százalékos. Meridor a telepbővítések újbóli befagyasztása iránti készséget firtató újságírói kérdésre válaszolva az építkezések kölcsönösségéről beszélt. Kiemelte: Izrael sem kéri a palesztinokat, hogy állítsák le az építkezést az arablakta területeken. A tárcavezető szerint az nem működik, hogy Izrael leállítja a bővítést, miközben a palesztinok szabadon folytatják azt, a végén pedig felállnak a tárgyalóasztaltól.

A kétnapos munkalátogatáson tartózkodó Meridor szerdán előadást tartott a Magyar Külügyi Intézetben, illetve Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, míg csütörtökön Orbán Viktor kormányfő és Martonyi János külügyminiszter fogadta az izraeli politikust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik