Nagyvilág

Európa újságírói keveslik a módosításokat

"Radikális műtétet" lát szükségesnek a magyar médiatörvényen az Európai Újságíró Szövetség, amely pénteken Brüsszelben kiadott közleményében "kozmetikázásnak" nevezte az Európai Bizottság és a magyar hatóságok közötti megállapodásban foglalt módosításokat.

A 30 ország több mint 250 ezer újságíróját képviselő szervezet elnöke, Arne König a közleményben úgy vélte, csak a törvény teljes megváltoztatása vezethet oda, hogy Magyarország visszakerül az európai alapnormák útjára.

Leszögezte, hogy a megállapodás nem hozott megoldást a központi kérdésre, vagyis az alapvető jogok chartájának tiszteletben tartására.

Az EFJ és magyarországi újságírók meglátása szerint feltehetően csak technikai természetű változtatásokról van szó – áll a közleményben. “Erőteljes és határozott cselekvésre van szükség ahhoz, hogy Magyarországon új erőt kapjon a független újságírás” – fogalmazott az elnök.

Egyúttal javasolta, hogy a törvénybe kerüljenek be közvetlen utalások a chartára. Továbbra is problémásnak találja a szervezet a médiahatóság működését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik