Nagyvilág

A monarchia megdöntését követelik Bahreinben

Tüntetők gyülekeztek pénteken Bahrein több pontján egy nappal a rendőrség és a hadsereg által szétvert demonstrációk után.

Gyászolók demonstráltak a bahreini vezetés ellen az elmúlt napokban zajlott utcai összecsapások halálos áldozatainak temetési szertartásán. Az Associated Press korábbi közlése szerint hozzávetőlegesen 200 siíta gyászoló követelte a szunnita uralkodó csoport távozását az elesettek gyászszertartásán. A CNN később több ezer fős tömegről számolt be a Sitra városában megtartott temetés kapcsán.

Bahreinben hétfőn kezdődtek tiltakozó megmozdulások, melyet az egyiptomi és tunéziai forradalmak inspiráltak, az utcai összecsapásokban 4 személy veszítette életét és több mint 200-an megsérültek. Fennáll az veszélye annak, hogy a pénteki gyászszertartások újabb incidensek gyújtópontjai lehetnek.

Csütörtök hajnalra a rendőrség felszámolta a fővárosi Gyöngy téren tüntetők által kialakított sátortábort, és tankok lepték el a bahreini fővárost. Hétfő óta több ezren töltötték itt békésen az éjszakát, a hatóságok egy darabig nem avatkoztak be. A főként síita tiltakozók Kalifa bin Szalmán al-Kalifa sejk kormányfő elmozdítását követelik.

A Reuters ellenzéki forrásokra hivatkozva korábban úgy értesült: hozzávetőlegesen 60 személy tűnt el azt követően, hogy a rendőrség felszámolta a tüntetők sátortáborát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik